Mišo Đurđević nagrađen za pjesmu o stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu

U organizaciji Udruženja srpskih književnika u Sloveniji i Narodne biblioteke Gradiška, u gradu na Savi je održano književno veče na kojem su nagrađeni najuspješniji autori na konkursu „Suze Kozare“.

Direktor Narodne biblioteke Gradiška Snježana Miljković je rekla da je na konkurs „Suze Kozare“ stiglo 77 radova, uglavnom poezije, iz Republike Srpske, Slovenije i drugih zemalja. Ona je istakla da je cilj da književnici aktivnije počnu da pišu o stradanju Srba u Potkozarju i da je veoma važna saradnja koja je ostvarena sa srpskim književnicima iz Slovenije, prenosi Derventa.ba.

Predsjednik Udruženja srpskih književnika Slovenije Saša Gajić je istakao da se žrtve ne smiju zaboraviti, te da su konkurs „Suze Kozare“ podržali brojni srpski književnici u Sloveniji koji su porijeklom iz podkozarskih opština, a kojima su u Jasenovcu i drugim logorima stradali članovi porodice.

Prvu nagradu na konkursu osvojio je Milad Obrenović iz Rogatice za pjesmu „Jasenovac“, druga nagrada pripala je pjesniku Miloradu Mrakiću iz Gradiške za pjesmu „Suze Kozare“, a treća Miloradu Miši Đurđeviću iz Dervente za pjesmu „Prozor naš je otvoren i nebu je mio“.

Dodatnim nagradama nagrađeni su pjesnikinja Julka Erceg za pjesmu “Ne plači Kozaro“, zatim Ratko Popović iz Čelinca za pjesmu „Suze Kozare“, i pjesnikinja Milena Drpa iz Modriče za pjesmu „Jecaj pjesme Draganove“, piše Derventa.ba.

Savez srpske dijaspore Slovenije dodijelio je Narodnoj biblioteci Gradiška priznanje sa zlatnom plaketom za uspješnu saradnju u proteklom vremenu.

U delegaciji SKK „Vihor“ bili su predsjednik Nenad Simić i predsjednik Upravnog odbora kluba Milorad Đurđević.