U “Unisu” po starom: Radnici najavljuju štrajk, uprava da sirovine pristižu

Radnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente najavili su da će u četvrtak stupiti u generalni štrajk ako im do tada ne budu isplaćeni julska plata i prevoz za februar te omogućena ovjera zdravstvenih knjižica, dok se rukovodstvo preduzeća nada da će najavljeni posao sa Rusima posrnulu fabriku dići na noge.
 

Zaposleni u nekadašnjem derventskom gigantu prošle sedmice održali su jednočasovni štrajk upozorenja i najavili potpunu obustavu rada ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

– Iako su nam obećali uplatu doprinosa, knjižice ponovo ne možemo ovjeriti, a posljednja plata isplaćena je za jun. Jedan od zahtjeva koji smo iznijeli pred upravu jeste i penzionisanje radnika koji su stekli uslove za to, kazala je za “Glas Srpske” predsjednica sindikalne organizacije “Unisa” Radoslava Milanković i dodala da su lani uslove za penziju stekla četiri radnika.

Iako su očekivanja od posla sa Rusima velika, radnici kažu da je važno samo da posao krene i da dobiju ono što su zaradili.

Uprava ovog preduzeća sve nade polaže u dogovoreni posao sa ruskim kombinatom. Priča o poslu sa Rusima pokrenuta je početkom godine, a kako “Glas Srpske” saznaje, direktor ruske firme koja ulazi u posao sa “Unisom” već je podnio zahtjev za radnu dozvolu.

Ne želeći da iznosi detalje, direktor “Unisa” Dušan Živković je kazao da su velika očekivanja od ovog posla koji bi trebalo da oživi derventsku fabriku.

– Privodimo kraju remont postrojenja i kada ovaj posao krene, “Unis” će biti prerađivač, a naš ruski partner će obezbjeđivati robu. Znam da je roba na putu za Derventu, pripremili smo fabriku i očekujemo da sve počne u planiranom roku – rekao je Živković.

“Glas Srpske” saznaje da je iz Rusije krenulo 5.000 tona toplovaljanih traka, od kojih se izrađuju cijevi, a koje bi do kraja mjeseca trebalo da stignu u Derventu. Ranije se spekulisalo da je novi partner “Unisa” ruski metalski zavod “Magnitogorsk”. “Unis” zapošljava oko 170 radnika, a nakon što je zapao u probleme, posegnuo je za restrukturiranjem.

Dugovi

“Unis” godinama grca u dugovima i drugim problemima, a menadžment tog preduzeća stalno je obećavao radnicima da će poslovanje krenuti uzlaznom putanjom i da će imati novca za plate, doprinose i naknade.

– Od kada se ušlo u proces restrukturiranja, već 13 mjeseci nisu nam uplaćeni doprinosi – rekla je Radoslava Milanković.