Potomci derventskih Poljaka brinu o zaostavštini predaka

Potomci Poljaka koji su od 1890. do 1946. godine živjeli na prostorima opština Laktaši, Prnjavor, Srbac, Gradiška i Derventa, boravili su proteklog četvrtka u Derventi i tom prilikom posjetili groblja svojih predaka u Gornjem Detlaku i Kalenderovcima.

Oni danas žive u oblasti Boleslavjec u Poljskoj.

– Prije svega ovdje smo došli da realizujemo projekat pod nazivom “Spasiti od zaborava poljska groblja u Derventi i Gradišci“. To je projekat koji je sufinansiran od strane Gornjeg doma Skupštine Poljske i veoma se radujemo da smo ove godine mogli raditi takav projekat na području opštine Derventa. Jako smo zahvalni vlastima opštine Derventa, pogotovo načelniku opštine Miloradu Simiću, što nam je omogućena današnja svečanost otkrivanja spomen obilježja i krstova na grobljima u Gornjem Detlaku i Kalenderovcima. Na ovaj način smo htjeli pokazati našim ljudima da mogu individualno doći u Bosnu i Republiku Srpsku i istraživati svoje korijene, rekla je Halina Vanjak, predsjednik Udruženja reemigranata iz BiH i naglasila da je u posjetu stiglo oko stotinjak Poljaka koji su obišli sada već uređena groblja.

Posebno je istakla da ovakve posjete pomažu razvijanju dobre saradnje između poljskog naroda i Republike Srpske u svim oblastima i da mogu donijeti dobre rezultate.

Govoreći o istorijskim činjenicama vezanim za život Poljaka na prostorima pomenutih opština i njihovu reemigraciju, ona je rekla da je 1946. godine Vlada Republike Poljske organizovala povratak oko 18 hiljada Poljaka sa područja pomenutih opština u Poljsku. Oni su dobrovoljno pristali da se vrate u svoju matičnu zemlju i nasele se u srez Boleslavjeca, na isti način kako su bili naseljeni na ovim prostorima, piše derventa.ba.

Ovdje ih je ostalo oko tri hiljade i to su bila uglavnom lica poljske nacionalnosti u mješovitim brakovima. Poljaci su sa ovih prostora ponijeli mnoge običaje koje i danas u Poljskoj njeguju njihovi potomci i prijatelji i oni veoma rado dolaze u mjesta gdje su nekada živjeli njihovi preci.

Poslije obilaska grobalja, upriličen je sastanak sa delegacijom rukovodstva opštine kojem su prisustvovali zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić, te načelnici Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić i opšte uprave Borivoje Golubović.

Tagovi: