Počinje “Bosiljkovanje”: Ljepota folklora iz različitih dijelova svijeta

Nakon brojnih putovanja, KUDM “Bosiljak” ovih dana privodi kraju aktivnosti vezane za organizaciju tradicionalnog Inter folk fest “Bosiljkovanje” koje će se održati od 10. do 15. oktobra.

Festival će i ovog puta imati dosta zanimljivih i interesantnih sadržaja, poput viteških borbi, okruglog stola na temu “Narodni običaji Posavine i značaj istih u današnjici”, prezentacije narodnih igara država učesnica festivala, izložbe etno – radova mladih članova trećeg ansambla “Bosiljka”, nacionalne kuhinje i sličnog, piše Derventa Cafe.

– Zvanično otvaranje “Bosiljkovanja” planirano je u četvrtak, 11. oktobra, na sceni u centru grada, od 12,30 časova. Otvaranju će prethoditi parada igre, pjesme i plesa, koja kreće u 12 časova od kružne raskrsnice kod Autobuske stanice ka gradskoj sceni. Završnica festivala i gala koncert će biti u derventskoj Sportskoj dvorani, u nedjelju 14. oktobra u 19 časova, sa ansamblima iz više zemalja, i to Indije, Srbije, Ukrajine, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, otkrivaju organizatori.

Tako će, pored domaćina festival i njihovih mažoretkinja, nastupiti i Folklorni ansambl “Družba” iz Ukrajine, Viteški klub “Beli orlovi” iz Srbije, HKPD “Bosiljak” iz Hrvatske, derventski hor “Mozaik”, Folklorni ansambl “Kalrav” iz Indije, KUD “Stevan Štrbac” iz Srbije, ANIP “Veselin Masleša” iz Banjaluke, HKUD “Hercegovac” iz Širokog Brijega, mališani derventskog Kluba za djecu “Vučko”, KUD “Krnjin” iz Doboja, kao i Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora.