Švajcarski “Tages ancajger” predsjednici Kolindi: Imali ste 80 vrsta jogurta, a i Tito je bio Hrvat

Švajcarski list “Tages ancajger” obrušio se na hrvatskog predsjednika Kolindu Grabar Kitarović, ismijavajući njene žalopojke na račun položaja Hrvata u Jugoslaviji i proglašavajući je za desničarku koja se dodvorava nacionalistima u zemlji.

Odbacujući njene tvrdnje da Hrvati nisu smjeli da priznaju ko su u vrijeme SFRJ, list podsjeća da se i komunistički lider Josip Broz Tito u svom vjenčanom listu deklarisao kao - Hrvat.

- Jugoslavija sigurno nije bila socijalistički raj, ali ni tamnica naroda kako je opisuju hrvatski nacionalisti, a sada i hrvatska predsjednica. Svako se mogao izjasniti o svojoj nacionalnosti i religiji i izvodila se hrvatska himna "Lijepa naša” - nabraja švajcarski list.

Naročito su bizarne tvrdnje Kitarovićeve da u Jugoslaviji nije bilo izbora jogurta i da se vlastima moralo unaprijed prijavljivati koliko će ko hljeba pojesti - piše u tekstu.

“Tages ancajger” podsjeća da se Kitarovićeva na Svjetskom prvenstvu u fudbalu “grlila s oznojenim i polugolim fudbalerima”, te da je napala izbjeglice i migrante govoreći da su to “većinom muškarci u borbenim godinama” i da je EU “primila pogrešne izbjeglice”.

List podsjeća da je u proteklih pola godine u Hrvatskoj poginulo desetak migranata i da nevladine organizacije izvještavaju o tome kako hrvatska policija tuče izbjeglice i migrante na granici prema BiH.

Jedan od prvih poteza Kolinde Grabar Kitarović bilo je uklanjanje Titove biste sa Pantovčaka, a onda se izjasnila kao fan pjesama “kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koga mediji nazivaju bardom mržnje”.

Švajcarski list taksativno nabraja sve desničarske gafove Kitarovićeve i podsjeća na aferu “srpske čokoladice”.

Kitarovićeva je u Dubrovniku podijelila djeci čokoladice srpske proizvodnje, pa se aksnije izvinjavala.

List podsjeća i na kontroverzne izjave Kitarovićeve iz Argentine, kada je za ustaške emigrante rekla da su u toj zemlji našli “prostor slobode”.

Na kraju “Tages ancajger” preporučuje Kolindi Grabar Kitarović da počne čitati Miroslava Krležu i obavještava je da je u Jugoslaviji 1975. bilo više od 80 različitih vrsta jogurta i sličnih mliječnih proizvoda, prema službenim podacima iznesenim u časopisu “Mljekarstvo”.

- Hrvatska predsjednica tada je imala osam godina - zaključuje list, kao odgovor na njene tvrdnje da ni marku jogurta nije mogla da bira u doba Jugoslavije.