Roboti će variti, a laser sjeći metal u novoj hali derventskog preduzeća "Metalac MBM"

Preduzeće "Metalac MBM" iz Dervente, koje proizvodi opremu za građevinarstvo, uložiće 1,5 miliona KM u izgradnju nove proizvodne hale, a početak proizvodnje planiran je za 1. februar naredne godine.

Vlasnik preduzeća Slobodan Golub rekao je da investiciju ostvaruju vlastitim sredstvima.

- Preduzeće je kupilo zemljište od 2.600 metara kvadratnih odmah pored proizvodnih kapaciteta u naselju Lug, gdje sada radi 70 radnika. Objekat gradimo u skladu sa svim energetskim zahtjevima i želimo dobiti pasoš izgrađenog energetskog objekta - kaže Golub.

On ističe da preduzeće 98 odsto proizvoda izvozi na tržišta Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije, te da je proizvodnja za sedam mjeseci ove godine povećana za 75 odsto u odnosu na prošlu.

- U novoj proizvodnoj hali planiramo modernizovanu i automatizovanu proizvodnju, kako majstori kažu `bez macole`, a biće zaposleno 15 novih radnika. Ranije smo kupili dva robota za zavarivanje i laser za sječenje metala - naveo je Golub, prenose agencije.

Prema njegovim riječima, 80 odsto proizvodnje je oprema za građevinarstvo, a ostalo su sitni proizvodi.

Golub kaže da je u posljednje vrijeme izražen problem nedostatka radnika, tako da u preduzeće primaju nekvalifikovane radnike koje obučavaju i prekvalifikuju u potrebno zanimanje.

- Imali smo pet većih odlazaka radnika u inostranstvo, ali to je trend koji je prisutan u cijeloj zemlji. Određenim tehnologijama, automatizovanjem proizvodnje i prekvalifikacijama nastojimo da prevaziđemo probleme - istakao je Golub.

Privredna komora Republike Srpske proglasila je "Metalac MBM" najboljim malim privrednim društvom u okviru dodjele priznanja najuspješnijim preduzećima u 2015. godini.