„Metalac MBM“ 98 posto proizvodnje izvozi na tržišta Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije

Preduzeće „Metalac MBM“ iz Dervente 98 posto proizvodnje izvozi na tržišta Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije.

Direktor i vlasnik preduzeća Slobodan Golub kaže da ih prati trend porasta proizvodnje i potrebe za zapošljavanjem novih radnika. U toku je investicija izgradnje proizvodne hale, koja do useljenja opreme i mašina je u vrijednosti 1,5 miliona maraka. Ta investicija se ostvaruje iz vlastitih prihoda, pišu Posavske novosti.

Veliki napori

- Zapošljavamo 70 radnika. Najviše proizvodnje odnosi se na opremu za građevinarstvo, što čini 80 posto proizvodnje, a ostalo su sitni proizvodi. Značajni sitniji proizvod je gitter boks – europalete urađene po standardu koji se koristi u autoindustriji, za koje ovih mjeseci imamo potražnju za istim - kaže Golub.

Podsjeća da su prije dvije godine kupili jednog robota za zavarivanje, čime je dio procesa proizvodnje automatizovan, a prije godina još jednog robota i laser za sječenje materijala.

- Te mašine i još neke iz novije generacije donijele su povećanje proizvodnje, a želimo nastaviti s trendom rasta. Poslovi se stalno  nude i potrebni su veliki napori da se sve postige. Za prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu,  imamo 75 posto povećanje proizvodnje - dodaje Golub. 

 Problem nedostatak kvalifikovane radne snage

Problem je nedostatak radnika koji je izražen u poslednje vrijeme. U preduzeće primaju nekvalifikovane radnike koje zatim obučavaju i prekvalifikuju u potrebno zanimanje.

- Imali smo pet značajnih odliva radnika u inostranstvo, ali to je trend koji se događa u cijeloj zemlji. Određenim tehnologijama, automatizovanjem proizvodnje i prekvalifikacijama nastojimo da prevaziđemo probleme - kaže Golub.

Preduzeće je kupilo zemljište od 2.600 metara kvadratnih odmah pored postojećih proizvodnih kapaciteta u naselju Lug, gdje je počela gradnja proizvodne hale.

- Objekat gradimo po svim energetskim zahtjevima i želimo dobiti pasoš izgrađenog energetskog objekata. Do 1. februara 2019. godine planiramo izgraditi objekat i početi proizvodnju. Tu planiramo proizvodnju, što mastori kažu „bez macole“, modernizovana i automatizovana proizvodnja s novih 15 radnika - kaže Golub.

Sva proizvodnja je ugovorena i problema sa plasmanom nema. Golub dodaje da im se nude novi poslovi koje će moći prihvatiti i realizovati nakon završetka nove proizvodne hale.

Evropski standardi  i priznanja

Svojim razvojem i strategijom preduzeće je pratilo i Evropske standarde. 2007 godine preduzeće Metalac MBM uvodi sistem menandžmenta kvaliteta i uvodi ISO 9001/2001.

U 2011. godini uvodi novi standard koji se odnosi na kvalitet zavarivanja EN ISO 3834 - 3.

Preduzeće u 2013. godini  donosi odluku o uvođenju novog standard: Standard za zaštitu okoline ISO 14001:2004 i završava uspješno sertifikaciju ovog standard u septembru mjesecu 2013.

Privredna komora RS u okviru  dodijele  priznanja najuspješnijim preduzećima u 2015. godini  najboljim malim privrednim društvom proglasila  DOO „Metalac – MBM“ iz Dervente.

Tagovi: