Ljekari savjetuju kako da se zaštitite se od vrućina

Iako ovog ljeta temperature nisu tako visoke kao proteklih godina, i našu opštinu ovih dana je zahvatio toplotni talas koji bi mogao potrajati još nekoliko nedelja.

Tim povodom iz derventskog Doma zdravlja govore kako očuvati zdravlje tokom ljeta, piše Derventa cafe.

– Vreli ljetni dani predstavljaju veliki izazov za svaki organizam. Dodatno opterećenje čine velike promjene u visini vazdušnog pritiska, temperature i vlažnosti vazduha. Organizam da bi se prilagodio ovakvim promjenama ili ekstremnim vrednostima bilo kojeg od spoljašnjih parametara mora da aktivira svoje mehanizme za očuvanje ravnoteže. Ukoliko je organizam već prethodno opterećen hroničnim ili akutnim oboljenjima, njegova sposobnost prilagođavanja je smanjena, kaže dr Milena Bjegović Đurić.

Zbog promjena u spoljašnjim parametrima i prilagođavanja organizma, tokom ljeta može doći do varijacija u visini krvnog pritiska i pojedinih parametara u krvi, promjena raspoloženja, slabosti i bolova u mišićima. To ipak ne treba da izazove paniku kod pacijenata. Ukoliko su ove promjene značajne potrebno je da se obrate svom ljekaru, koji će procijeniti da li je potrebna korekcija uobičajene terapije, te da se pridržavaju njegovih savjeta.

– Takođe, iako je prijatno rashladiti se u vrelim ljetnim danima, upotreba klima uređaja u vozilima, stambenom i radnom prostoru treba da bude ograničena. Preporučuje se da razlika između spoljašnje i temperature u prostoriji bude manja od 10°C. Ne preporučuje se da osoba bude direktno izložena strujanju hladnog vazduha iz klima uređaja. Obavezno je adekvatno održavanje i čišćenje klima uređaja prije svake sezone, jer oni predstavljaju idealno mjesto za rast i razmnožavanje potencijalno veoma opasnih mikroorganizama, ističe dr Bjegović Đurić.

Posebno zaštiti djecu

Djeca su naročito osjetljiva na dejstvo sunčevih UV zraka i gubitak tečnosti. Pojava opekotina izazvanih UV zračenjem na koži djeteta starosti do 3 godine za 30% povećava rizik za obolijevanje od melanoma kože kasnije tokom života. Zato djecu treba zaštititi od sunca adekvatnom odjećom, koja prekriva veći dio kože i korišćenjem preparata za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom. Djeci tokom boravka na suncu obavezno treba zaštititi glavu. Unos dovoljnih količina tečnosti – naročito vode, je veoma važan, prenosi Derventa cafe.

Savjeti za borbu protiv vrućina

Kako bismo se što lakše izborili sa nepovoljnim vremenskim uslovima tokom ljeta poželjno je da:

– vodimo računa o sopstvenom zdravlju – redovno uzimamo lijekove koje nam je propisao naš ljekar, u dozi i rasporedu koji je ljekar preporučio,
– izbjegavamo boravak na suncu između 11 i 17 časova,
– tokom boravka na otvorenom prostoru nosimo odjeću svjetlih boja, izrađenu od prirodnih materijala,
– zaštitimo glavu, koja je najosjetljivija na direktno dejstvo sunčevih zraka, nošenjem šešira sa širokim obodom,
– tokom boravka na suncu nepokrivene površine kože zaštitimo preparatima za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom,
– uvijek uz sebe imamo flašicu vode,
– unosimo veće količine tečnosti – najbolje obične vode,
– izbjegavamo upotrebu alkoholnih pića,
– unosimo hranu niže kalorijske vrijednosti, koja sadrži više vlakana i lakše se probavlja – veće količine svježeg voća i povrća.