Rat saopštenjima derventskih političara zbog Ivanićeve izjave

Na učestale medijske naslove o formiranju trećeg entiteta u BiH, koji bi, prema izjavi srpskog člana predsjedništva Mladena Ivanića, potencijalno obuhvatio dio opština Republike Srpske u Posavini, među kojima i Derventu, stigle su u prve reakcije lokalnih političara.

Saradnja SNSD-a sa HDZ-om dugoročno ima za cilj ustavnu prekompoziciju BiH koja će dovesti do formiranja trećeg entiteta – rekao je potpredsjednik Srpske demokratske stranke Nade Planinčević, istakavši da Srpska demokratska stranka neće dozvoliti da Dodik pokloni Čoviću Derventu, Brod i Modriču za njegov treći entitet.

– Da SNSD povlađuje HDZ-u u njihovim zahtjevima da Posavinu priključe u sastav trećeg entiteta govori i dugogodišnje servilno ponašanje opštinskih vlasti SNSD-a u Derventi Brodu i Modriči, koji godinama tolerišu afirmaciju ličnosti koji su počinili zločine nad srpskim življem Posavine kao i obilježavanje datuma koji bude bolna sjećanja Srba iz perioda hrvatske agresije, naglasio je Planinčević.

On je rekao da dugogodišnja koalicija SNSD-a i HDZ-a prijetnja za srpsku Posavinujer Dodik već godinama ćuti na izjave hrvatskih zvaničika da prostor Dervente, Broda i Modriče treba da uđe u sastav trećeg entiteta.

– Poklanjanje jasenovačke građe Hrvatskoj, glasanje protiv provođenja Odluke o konstitutivnosti Srba u četiri kantona sa hrvatskom većinom u Federaciji BiH i ćutanje na simbole ustaštva u Derventi, Brodu i Modriči dio su široke kolekcije izdaja koje su počinili Dodik i SNSD na štetu srpskog naroda a za korist HDZ-a, kazao je Planinčević.

Komentarišući današnje Dodikove izjave o Kosovu, Planinčević je kazao da Dodik kao što dijeli teritoriju Republike Srpske Hrvatima, sada želi da se na isti način miješa u pitanje Kosova.

Nije se dugo čekalo na reakciju SNSD-a. Član Predsjedništva ove stranke Igor Žunićrekao je da u ovoj stranci dobro pamte vrijeme kada je SDS, dok je bio na vlasti u Posavini, u HDZ-u imao jednog od najvažnijih partnera, a kada je trebalo da se dobiju glasovi za kandidata za načelnika, imali su saradnju i sa ekstremnim hrvatskim partijama, prenosi Derventa Cafe.

– Providna su nastojanja SDS-a i njihovih medijskih ekspozitura u Federaciji BiH (FBiH) da aktuelizuju priču o trećem entitetu pred svake izbore, rekao je Žunić povodom izjava potpredsjednika SDS-a Nadeta Planinčevića.

Iz SNSD-a, kaže Žunić, jasno poručuju da praktično nijedan pedalj Republike Srpskeneće biti u okviru bilo kojeg drugog entiteta dok god Srpsku vodi Milorad Dodik, Željka Cvijanović i SNSD.

– Dakle ne postoji nijedan centimetar Republike Srpske koji može da se nađe u nekom trećem entitetu kojeg spominju iz SDS-a, naglasio je Žunić, koji je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je poručio Planinčeviću, koji daje ovakve izjave, da je SDS u Posavini sarađivao sa hrvatskim strankama, a tada nije bila u pitanju ni cijena, ni interesi, već se tražio glas, što je svima poznato.

– Opštine u Posavini su otvorene opštine. Tu svako može da dođe i da lijepo živi, kako god se on zvao i prezivao, međutim srpski narod u Posavini nikada se neće uplašiti od ovih spinova i uvjereni smo da će, kao i do sada, kao što je to bilo i prije dvije godine na lokalnim izborima, svi zajedno stati pod zastavu Srpske, a rezultat toga će se vidjeti kroz veliku pobjedu SNSD-a 7. oktobra, naglasio je Žunić.

I derventski DNS se oglasio tim povodom

Kandidat DNS-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan M. Pajić smatra da se radi o političkim špekulacijama.

– Opštine Derventa, Brod, Modriča, Šamac i Vukosavlje, koje čine geografsku regiju Posavina, ostaće u Republici Srpskoj bez mijenjanja granica na uštrb nekog tzv “trećeg entiteta. Teritorija ovih opština i naše Republike Srpske utvrđena je verifikovanim međunarodnim sporazumima i teritorijalnom organizacijom opština u RS i Posavina u RS neće dati ni jedan kvadratni centimetar svoje teritorije zarad nekih avanturističkih političkih kombinacija, kaže Pajić.

 

Tagovi: