Naiskorišćen resurs: U šumama istrunu plodovi u vrijednosti od 360 miliona KM

Prema nekim procjenama, u šumama BiH svake godine istrune samoniklih gljiva, ljekovitog bilja i bobičastog voća u vrijednosti od oko 360 miliona KM, za čije je skupljanje i prodaju, uprkos armiji nezaposlenih, odnosno bijedi u kojoj tavori većina građana, malo ko zainteresovan.

Čudna situacija, s obzirom na činjenicu da svaki nezaposleni čovjek u tokom ljetne i jesenje sezone može da zaradi solidnu platu, upravo sakupljajući samonikle plodove.

To potvrđuju i primjeri pojedinih porodica iz, naprimjer, Trebinja, koje su berući kadulju samo za mjesec dana znali da zarade oko 27.000 KM.

S druge strane, za mjesec dana branja gljiva može da se zaradi i po par hiljada KM.

Iz Udruženja za ljekovito i aromatično bilje RS više puta su naglasili da bi sakupljanje ljekovitog bilja za mnoge građane moglo da bude dopunski izvor prihoda, prenosi Srpska.info.

– Ljudi su zainteresovani za sakupljanje ekonomski isplativih biljaka, ali ovaj resurs, u cjelini, nije iskorišten u dovoljnoj mjeri. Jedan od problema je što nema firmi koje otkupljuju i distribuišu ljekovito bilje, zbog čega ga dosta ostane u prirodi. Prema našim procjenama, godišnje se u farmaceutskoj industriji i u prizvodnji čaja preradi oko 25 miliona KM ljekovitog bilja, dok se otprilike toliko izveze – rekli su u ovom udruženju.

Tagovi: