Poslije italijanskih investitora, u Derventu stižu i Nijemci

U više od trideset preduzeća u vlasništvu inostranih investitora u Derventi zaposleno je približno 4.000 radnika.

Ova brojka uskoro će biti uvećana, jer uskoro počinje izgradnja njemačke tvornice iz oblasti automobilske industrije. U opštinskoj upravi naglašavaju da je to rezultat planskog, dobro osmišljenog razvojnog puta na kojem ravnopravnu ulogu imaju i domaći investitori.

Milorad Simić, načelnik Dervente kaže za Srpskainfo da u ovoj sredini grade privlačan poslovni ambijent. Opštinske službe su transparentne, a korupcija u potpunosti iskorenjena.

– Ništa ovdje ne dajemo džaba, ni njive ni placeve, jer sve što je džaba mnogo i ne vrijedi. Sve usluge naplaćujemo, ali su one kvalitetne, pravovremene i bez neopravdanih čekanja. Sve što je u nadležnosti opštine, posebno dozvole, saglasnosti i riješenja, ne smije dugo da se čeka – objašnjava Simić principe rada lokalne uprave koja je derventsku opštinu, najviše ratom razorenu u BiH, izvela na put ekonomskog uspjeha, visoke stope zaposlenosti i jasne perspektive za mlade.

Svi studenti na državnim fakultetima imaju opštinske stipendije, a većina srednjoškolaca posao nakon sticanja diploma.

– Imamo posla za sve. Nije nama problem zaposliti omladinu nego pronaći deficitarne kadrove. Njemačka firma koja će ove godine otvoriti pogone u Derventi traži 35 mašinskih inženjera i 40 CNC operatera. Ovdje ih nemamo. I ostala preduzeća bave se visokim tehnologijama, proizvode kablove za njemačke tenkove, diode za časovnike u Arabiji, elektroniku za automobile, kvalitetnu obuću za svjetsku pijacu – kaže Simić.

Ekonomki bilansi, posebno u sferi izvoza, najbolje ilustruju povoljne ekonomske tokove u ovoj sredini. U Derventi posluje 920 preduzeća, a u opštinskoj upravi naglasak stavljaju na obućarsku industriju.

U Derventi proizvode 12 miliona pari kopački za „Adidas”, a karaktertistično je da su sudije na nedavnom Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji nosile kopačke proizvedene u ovom gradu.

Italijani u Derventi proizvode i skupocjene ženske čizmice,  koje na svjetskom tržištu koštaju 3.000 evra. Austrijske firme su uvele visoke tehnologije proizvodnje kablova, a firma iz Dervente napravila je i montirala najveći sat na svijetu.

Zato nastoje što boljom saradnjom sa obrazovnim ustanovama obezbijede školovanje učenika i studenata koji izučavaju deficitarna zanimanja. To su, pored ostalog, mehatronika, elektronika, CNC operateri, mašinske struke…

U Derventi se hvale i uspješnim ekonomskim pokazateljima te domaćinskim odnosom prema budžetskim sredstvima.

Zaduženost opštine sa godišnjim budžetom 14.000.000 KM je ispod 10 odsto. Derventa sa 350 miliona KM godišnje, čini 11 odsto izvoza RS, a 46 odsto izvoza dobojske regije. Statističari su izračunali da je po stanovniku 12.500 KM izvezene robe. U Banjaluci je to 2.300, a u Doboju 700 KM.

Ova opština, sa 1.400 nezaposlenih i 6.600 zaposlenih je u vrhu RS i BiH po uspješnosti u zapošljavanju. Zato Derventa već petu godinu zaredom nosi titulu opštine sa najmanje nezaposlenih u RS.

– Imamo najmanju stopu nezaposlenosti, a veliki broj radnika dolazi  iz Doboja, Prnjavora, Srpca i drugih mjesta – kaže Simić.

Derventski babo

Opisujući odnose i formulu uspjeha, načelnik Dervente Milorad Simić ima jasnu viziju.

– Nikome nismo dužni niti marku. Svaku kalendarsku godinu završavamo čistih računa. Ponašamo se domaćinski sa dovoljno ljubavi i dovoljno strgoće. Zato mene mladi saradnici i pojedini građani zovu i „derventski babo“, što mene ne ljuti jer prepoznajem u tome dobre namjere – istakao je Simić.

Tagovi: