Jelena Šakotić, “zlatna” odbojkašica: Premašile smo sva očekivanja

Ženski par Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Dervenćanke Maja Živković i Jelena Šakotić, osvojile su zlatnu medalju na upravo završenom BVA (Balkan volleyball association) turniru u odbojci na pjesku u makedonskom gradu štipu Štipu za odbojkaše mlađe od 22 godine.

To je prva zlatna medalja koja je osvojena na BVA takmičenjima odbojke na pijesku za BiH. Jedna od takmičarki koja je zaslužna za ovu prestižnu nagradu, Jelena Šakotić, za Interview.ba je govorila o tome kako je bilo pripremati se za turnir, te kako su se osjećale nakon osvojenog zlata.

-Smatrane smo autsajderima, međutim uspjele smo dokazati svima da to nismo. Premašile smo sva očekivanja, izjavila je Šakotić.

INTERVIEW.BA: Kakav je osjećaj pobijediti na jednom ovakvom turniru?

ŠAKOTIĆ: I za Maju, a i za mene, ovo je jedan od najvećih uspjeha. Na prvi pogled smo bile zbunjene i sretne, nismo bile svjesne da smo osvojile zlato. Tek sada nakon niza čestitki koje smo dobile i kako se situacija smiruje shvatamo kakav smo uspjeh postigle. Prezadovoljne smo. Ovo je prva zlatna medalja za nas kao učesnica, ali i za Odbojku na pijesku u Odbojkaškom savezu.

INTERVIEW.BA: Ko vam je prvi čestitao, čiju čestitku niste dobili, a možda ste priželjkivale?

ŠAKOTIĆ: Prve smo čestitale jedna drugoj. Od Saveza smo također dobile čestitke, te od organizatora kao i od učesnika drugih ekipa. Niko od državne vlasti nam se još uvijek nije obratio i nije čestitao.

INTERVIEW.BA: Da li si ste imale sve potrebne uslove za treniranje i spremanje za ovaj turnir?

ŠAKOTIĆ: Jesmo, mada uvijek može bolje. Ja treniram u Banjaluci, Maja u Derventi. Sastajale smo se koliko smo bile u mogućnosti na terenima u oba grada. Imale smo jednu provjeru na turniru u Derventi. Vježbale smo i uz pomoć roditelja i prijatelja. Nismo imale najbolje uslove za treninge koje su imale druge ekipe na turniru i zbog toga nismo očekivale da ćemo uspjeti, ali uz naš trud, vjeru, podršku koju smo imale, uspjele smo. Odbojkaški savez nam je obezbijedio opremu za takmičenje na turniru. Trener nije išao sa nama. Ove godine smo poslani samo nas četvero koji smo učestvovali, što se prije nije nikada desilo jer su uvijek išli trener i predstavnik. Da li je to bio manjak organizacije Odbojkaškog saveza ili trener nije bio u mogućnosti otići sa nama, to vam ne bih znala reći.

INTERVIEW.BA: Vaš uspjeh je malo medijski propraćen. Zašto je to tako?

ŠAKOTIĆ: Za naš uspjeh se najviše saznalo preko društvenih mreža. Zašto je medijski tako slabo propraćeno, zaista ne znam. Još uvijek nismo dobile te neke „ozbiljnije“ čestitke, možda zbog toga što je to još uvijek svježe, ali mi se nadamo da će ovaj naš uspjeh postati značajniji. Možda još uvijek nisu svi obaviješteni. Od početka turnira samo smo bili praćeni od našeg gradskog radija. Mislim da nije niko očekivao da ćemo postići ovakav uspjeh, te da ćemo osvojit zlatnu medalju. Bile smo smatrane autsajderima, međutim uspjele smo dokazati svima da to nismo. Premašile smo sva očekivanja.