Pazurević: Pozitivni procesi u prerađivačkoj industriji, povećaćemo plate radnicima

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske u proteklih godinu dana zaposleno je 6.000 osoba, pri čemu je njih oko 2.700 svoje radno mjesto pronašlo u prerađivačkoj industriji.

U ovoj privrednoj grani sada radi oko 56.000 ljudi, što je više od petine ukupno zaposlenih 263.739 u Srpskoj, podaci su iz marta.

S druge strane, zaposlenost u javnoj upravi za godinu povećana za 197 radnika.

– Konačno se dešavaju pozitivni procesi u prerađivačkoj industriji. Čak bih rekao da se pomalo mijenja klima u društvu i da više nema pritiska na zapošljavanje u javnom sektoru, kao što je bilo prije, recimo, godinu dana - ocijenio je za Srpskainfo Radovan Pazurević, direktor fabrike „Sanino“.

On kaže da se određeni pozitivni pomaci dešavaju sigurno i zbog poteza koje čini Vlada RS kada je u pitanju položaj radnika.

– Naravno, i poslodavci konačno shvataju da bez većih izdvajanja za plate nema popravljanja ambijenta - dodaje Pazurević.

Kaže da njegova fabrika, ali i cijela prerađivačka industrija, iz godine u godinu beleži solidne finansijske rezultate koje prati povećanje izvoza.

Poručuje da će, u skladu sa setom zakona koji su nedavno usvojeni u Narodnoj skupštini RS, povećati plate svojim radnicima.

Na Zavodu za zapošljavanje RS je 108.128 nezaposlenih.

Privatnici zapošljavaju 57 odsto radnika

Privatni sektor Republike Srpske zapošljava više od 57 odsto radnika, dok je u isključivo državnom obliku svojine zaposleno njih 29 odsto. U mešovitom obliku svojine radi 13,6 odsto radnika. Preostali su zaposleni u zadružnom obliku svojine.

Tagovi: