SKUD “Derventa” predstavilo igre derventskog kraja i u Makedoniji

Članovi Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Derventa“ su od 05. do 09. jula učestvovali na Međunarodnom festivalu foklora „Ohridski folklorni dani“ u Makedoniji gdje su predstavili igre i pjesme svoga kraja.

Prvo festivalsko veče je održano u samom centru Ohrida pred mnogobrojnom publikom koja je imala prilku da uživa u raznolikom programu koji su prikazale grupe iz Srbije, Ukrajine, Poljske, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dok je drugo veče održano u Misleševu kod Struge, gdje se povodom Ivanjdana održao prigodan program u porti crkve, piše Derventa Cafe.

– Pored festivalskih obaveza članovi su imali priliku da uživaju u ljepotama Struge i Ohrida, te da posjete crkvu Svetog Jovana Kanea, Antički amfiteatar, Samuilovu tvrđavu i slično. Organizovano je i krstarenje jezerom, te obilazak manastira Sveog Nauma kao i izvora Crnog Drima. Prilikom povratka organizovana je posjeta Skoplju, rekao je Saša Arsenić, umjetnički rukovodilac društva, naglasivši da ni organizatori festivala nisu krili oduševljenje programom koji su prikazali derventski folkloraši, te da su ostvareni i mnogi kontakti i saradnje sa ostalim zemljama učesnicama.

Članovi SKUD “Derventa” nakon ovog gostovanja idu na pauzu do kraja jula, a potom kreću završne pripreme za Festival etno pjesme koji će se održati u okviru Velikogospojinskih svečanosti.