Pisac rođen u Derventi objavio svoj peti roman

Eldin Eminović, pisac rođen u Derventi, objavio je roman „Šund, propaganda i literarna prostitucija“ u izdanju beogradske izdavačke kuće „Metaphysica“, inače peti u svojoj karijeri.

Roman se zasniva na drevnom učenju koje smjelo tvrdi da će vrhunac nekog stanja stvoriti naznake suprotnosti da bi se pokorilo jedinoj izvjesnosti – promijeni.

– Naizgled mudra i bezazlena tvrdnja da u svakom zlu ima pomalo dobra otrgla se i počela svoj neovisan život. Na kraju ovog procesa, tvrdi se, onaj koji je bio blag, pun milosrđa i razumijevanja ponudiće razvrat, nemoral i blud. A onaj koji je bio oličenje zla postaće krotak i ponizan, kaže autor ovog zanimljivog djela, piše Derventa cafe.

Kada se ovo učenje primjeni na Zapadni Balkan devedesetih godina prošlog vijeka nastaje pravi košmar u kojem pisac Denis traga za pravim književnim izrazom, što je u centru radnje ovog djela.

Autor romana ipak tvrdi da sa tog puta, na koji su mnogi kročili iz neznanja i zbunjeni lažnim dojavama, nema povratka i da zlo nikada neće težiti da bude dobro.

Eldin Eminović je rođen 26. maja 1973. godine u Derventi. Pored priča na značajnim portalima, do sada je objavio djela „Muzej“ (Beograd, 2004), „Hodnik“ (Beograd, 2005), „U zemlji zakašnjelih sjena“ (Beograd, 2005), „Mersiha iz Nijmegena“ (Sarajevo/Zagreb, 2011) i pomenutu „Šund, propaganda i literarna prostitucija“ (Beograd, 2018).