Nikola Brković, budući arhitekta: Mladi ljudi moraju uvijek da rade na sebi

Nikola Brković, nekadašnji učenik SŠC „Mihajlo Pupin“ na smjeru građevinarstvo, mladi je i svestrani Dervećanin pred kojim je svijetla budućnost. Nosilac diplome „Vuk Karadžić“ danas je uspješan student Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci, iza njega je već nekoliko zanimljivih poduhvata u struci, a pored svega je i perspektivan kuglaš.

– Ljubav prema arhitekturi mi je usadila moja majka još od malih nogu i gledajući nju sam zavolio i upoznao svoje sadašnje i buduće zanimanje. Sve poslije toga je samo plod istrajnosti. Arhitekturu morate da volite, jer vas tjera da danonoćno radite, kaže Nikola.

A tu naviku Nikola je stekao već na fakultetu i čini se da će ga rokovi, bilo ispitni ili projektni, pritiskati sve do kraja karijere. Sam proces rada na novom projektu može biti mukotrpan i dugotrajan, a kreće od skica i osnovnih modela, pa sve do finalnog projekta.

– Naša arhitektura i dalje se dosta veže za jednolične objekte iz nekih starijih vremena, iako se vide određeni, mada spori pomaci. Boravio sam par mjeseci u Americi i zaista sam uživao u modernoj arhitekturi, kaže Brković, dodajući da je boravak „preko bare“ godio jer je nakon toga uradio dva idejna rešenja za restorane upravo za američko tržište.

A u njegovom četverogodišnjem radu kao „freelance“ arhitekta uspio je da završi 15-ak projekata na koje je veoma ponosan. Jedan od njih je i učestvovanje u kreiranju modela organizacije prostora za ovogodišnji „Banjalučki polumaraton“.

Mladim osobama preporučuje dodatnu edukaciju i mimo fakulteta i savjetuje im da putuju, jer su mogućnosti danas velike.

– Moramo dosta da radimo na sebi i da budemo „u svemu“. I sam želim da nastavim da radim i cilj mi je osnivanje samostalnog biznisa u skorijoj budućnosti. Naravno, biće to arhitektonski biro koji će ponuditi nešto novo na ovim prostorima, otkriva Brković za Derventa Cafe.

Veliki kuglaški uspjesi

Brković je u rodnom gradu započeo i kuglašku karijeru koju je s uspjehom nastavio u banjalučkoj „Reviti“, sa kojom je, između ostalog, osvojio Premijer ligu BiH i Kup RS. Bogata je i reprezentativna karijera, iza nega su tri Svjetska omladinska prvenstva, a predstojeće sezone se nada nastupu u Ligi šampiona.

Tagovi: