Slovenija traži radnu snagu, nagrada 250 evra ko dovede nove ljude

Zemlje bivše Jugoslavije izvor su radne snage za slovenačku ekonomiju u usponu.

Uslijed manjka radne snage u pojedinim strukama, slovenački privrednici, u potrazi za adekvatnim profilima radnika, već neko vrijeme se okreću zemljama u okruženju. Od jula ove godine ukinuta je i zabrana zapošljavanja hrvatskih radnika, ali je manjak toliko velik, a ekonomija u usponu, da samo uklanjanje zabrane neće biti dovoljno, upozoravaju.

U kompanijii za ispušne automobilske sustave, Akrapovič, nedostatak zavarivača riješili su stimulacijom od 250 evra postojećim zaposlenima koji preporuče ili dovedu potencijalne buduće radnike. Tim je načinom u relativno kratkom roku otvoreno 80 novih radnih mjesta, dok dio radnika pristiže i iz tehničkih i zanatskih škola zemalja u regiji, prenosi n1info.

– Škole zavarivače obrazuju do određenog stepena, a zatim učenici dolaze k nama na praktičnu obuku. Ako se dokažu, zaposlimo ih – komentarisao je izvršni direktor Akrapoviča Uroš Rosa za Finance.

Do sada su tako zaposlili 35 radnika iz BiH, a sličan sistem imaju i za hrvatske radnike, kojih je 20 takođe nedavno zaposleno.

Novopridošlim se radnicima pomaže pri pronalasku smještaja, poslodavac im plaća kurs slovenskoga, a i sami poslodavci uče hrvatski i srpski jezik.

Dio je to nove strategije koju su tamošnji poslodavci morali primijeniti ako žele zadržati kvalitetne radnike, piše Finance a prenosi Poslovni dnevnik.