Biljana Rašković, stipendista Fonda dr Milan Jelić: Matematika ili programiranje kao buduće zanimanje

Dvadesetdvogodišnja Biljana Rašković, student matematike i informatike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci, jedan je od pet korisnika stipendije nekog od ministarstava koji dolazi iz naše opštine.

Zahvaljujući konstantnom uspjehu ova mlada djevojka postala je stipendista Ministarsta nauke i tehnologije – Fond dr Milan Jelić.

Iako je stekla diplomu ekonomskog tehničara u Stručnoj i tehničkoj školi u Derventi, ljubav prema matematici je ipak pobijedila.

– Sada sam na četvrtoj godini nastavnog smjera, sa prosjekom ocjena od 9.3. Svake godine rado volontiram na manifestacijama „Dani matematike“ i „Festival nauke“ koje imaju za cilj promovisanje matematike, fizike, biologije i drugih nauka, kaže buduća matematičarka, piše Derventa cafe.

Po završetku školovanja želja joj je da se bavi obrazovanjem budućih generacija ili programiranjem.

– Planiram po završetku studija da se zaposlim kao profesor matematike ili programer, jer pored želje da podučavam druge, volim da se bavim i programiranjem. Takođe, imam u planu i upis master studija u Banja Luci, kaže Biljana.

Svoje slobodno vrijeme, kojeg i nema puno zbog obaveza na fakultetu, koristi za druženje sa prijateljima, te zabavljanje uz filmove iz muziku.