Biblioteka u Derventi organizuje besplatnu školu stripa

Narodna biblioteka “Branko Radičević” i Udruženje crtača i ljubitelja stripa “Deveta dimenzija” organizuju školu stripa za školsku djecu i omladinu, koja će trajati od 16. do 20. jula i biće besplatna za sve polaznike.

Udruženje strip crtača Republike Srpske „Deveta dimenzija“ je organizacija koja okuplja više od 100 članova iz cijele Republike Srpske i nastala je kao plod ljubavi njenih prema onom što se smatra deveta umjetnost – stripu.

Školu će voditi strip crtač i član udruženja Zdravko Knežević, a u toku su prijave zainteresovanih kandidata koji se mogu obaviti u prostorijama biblioteke.

– Pokušaćemo na ovaj način pronaći nove mlade talente, kao što smo to učinili u Prnjavoru na školi stripa, među kojima imamo 20 polaznika, od kojih osam njih objavljuje svoje radove u “Parabelumu”. Nije bitno da li neko od djece ima talenta za crtanje jer ako dijete zna da nacrta barem Čiča Glišu, naučiću ga kako da pravi strip. Dobro došli su i oni koji imaju smisla za pisanje raznih priča, rekao je Knežević za Derventa Cafe.

Ovo udruženje, između ostalog, izdaje i strip magazin “Parabelum”, čiji je osmi broj nedavno objavljen na oko 300 stranica popunjenih radovima crtača stripova koji se prijave na konkurs.