Borcima će priznavati ratni kao dvojni staž

Borici Republike Srpkse, koji uz radni staž i uduplan ratni, imaju tačno 15 godina staža, imaće pravo na minimalnu penziju od 180 maraka. Tu ponudu pred borce će već u ponedjeljak staviti Vlada Srpske.

Prostom računicom, ukoliko ste ostvarili samo sedam godina radnog staža, imate 65 godina, a u ratu proveli četiri godine koje se dupliraju, ostvariće pravo na mjesečna primanja, saznaje ATV.

Dobre vijesti o povećanju penzija i plata u Republici Srpskoj najavila je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, dok vijest o priznavanju ratnog kao radnog staža nije htjela da otkrije.

Prihvati li Boračka organizacija Vladinu ponudu, svoj status riješiće oko 600 boraca.

– To smo i tražili, a i očekivali da ćemo dobiti – kaže Milomir Savčić, prvi čovjek Boračke organizacije Republike Srpske.

Kako će sve to formalno izgledati, borce ne zanima, bitno je da konačno dobiju mjesečna primanja koju zaslužuju, tvrdi Savčić.

– Sve je to rezultat prošlogodišnjeg sastanka sa Premijerkom RS, gdje su Vladi predočeni svi problemi sa kojima se borci susreću, a među kojima je i ratni staž – dodao je on.

O priznavanju ratnog staža nije ništa otrkrio ni ministar rada i boračko invalidke zaštite RS Milenko Savanović. Ipak, je rekao da je budžet RS stabilan kad je riječ o sredstvima za boračku populaciju.

Zato će već od jula biti veće penzije, za 2,5 odsto. Već je poznato da bi trebalo da se desi i povećanje plata i to svim radnicima.

Deset zakona koje vlast mora uskladiti, naći će se pred narodnim poslanicima već narednog mjeseca.

Tagovi: