KUDM "Bosiljak" predstaviće Derventu i na Dalekom istoku

Od 18. do 29. jula dvadeset pet članova Kulturno umjetničkog društva mladih „Bosiljak“ učestvovaće na „International youth dance festival 2019“ koji će se odžati u Makau i Hong Kongu, posebnim upravnim oblastima u Narodnoj republici Kini, piše Derventa Cafe.

Čini se da je boravak u Kini „bosiljkovićima“ bio suđen ove godine.

– Krajem prošle godine, interesantno, u „Bosiljak“ su stigla dva odvojena poziva za učešće na festivalima u Narodnoj Republici Kini i to jedan u Šangaju i drugi na Internacionalni festival folklora u Makau i Hong Kongu. Nakon analiza i zbog povoljnijih uslova KUDM “Bosiljak” je aplicirao na festival u Makao, a već 25. januara, organizacioni komitet festivala u Makau je odabrao i zvanično potvrdio učešće našeg društva- kaže rukovodilac društva Stana Nagradić.

Međunarodni festival plesa mladih organizuje se decenijama i pruža priliku mladim ljubiteljima plesa iz cijelog svijeta da njeguju prijateljstvo, prikažu kulturu i različite igre svog naroda. Ovaj festival takođe pruža priliku lokalnim stanovnicima i turistima u Makauu da dožive umjetnost i kulturu različitih kontinenata, zemalja i regija iz druge perspektive.

Sve proceduralne pripreme za odlazak već su završene, pa će „bosiljkovići“ avionom preko Dubaija stići do Hong Konga i Dalekog istoka.

– Iz Hong Konga do 60 kilometara udaljenog Makaoa rezervisan je feribot. Nakon festivala u Macau, članovi našeg društva se ponovo vraćaju u Hong Kong gdje će provesti još dva dana i odatle polijeću nazad. Na festivalu će se predstaviti oko 600 učesnika, oko 30 grupa sa raznih kontinenata- naglašava Nagradićka, prenosi Derventa cafe.

Na ovom istorijskom putovanju KUDM „Bosiljak” će predstaviti Derventu, Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu i Evropu u jednoj ovakvoj zemlji i značajnom festivalu.