Dragan Čović posjetio fabriku “Sanino” čije će kopače nositi i sudije na Mondijalu

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je, zajedno sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i predsjednikom Skupštine opštine Marijanom Kljajićem, posjetio derventsku Fabriku obuće „Sanino“. Tom prilikom bilo je riječi o trenutnom stanju, unapređenju i perspektivama obućarske industrije u BiH.

Čović je pohvalio menadžment “Sanina”, izvoznu orijentisanost i saradnju sa eminentnim klijentima, te činjenicu da preduzeće ima gotovo 900 zaposlenih.

– Mi političari trebamo da vidimo kako možemo pomoći. Šteta je da se u BiH samo finalizira proizvod, a da smo zapostavili sve one druge faze u preradi kože. Čuo sam dosta dobrih prijedloga kako da država proizvođačima olakša njihov položaj. Teško se nositi sa globalnim tržištem na kojem ne postoji više nijedna barijera, jer danas se ova koža, obuća i sirovine mogu proizvesti bilo gdje u svijetu. Naša preduzeća takmiče se sa onim iz najrazvijenijih i najnerazvijenijih zemalja svijeta. Tu se nije lako snaći i zbog toga čestitam porodici Pazurević, rekao je Čović.

On je istakao da se, prije svega, treba raditi na reorganizaciji školstva, jer „većina zanimanja koja školujemo danas nam neće trebati kroz 20 godina i mi se moramo prilagoditi tržištu“, te da se mora unaprijediti efikasnost u proizvodnji obuće, angažovati domaći resursi, odnosno omogućiti iskoristivost otpada.

Direktor preduzeća Radovan Pazurević je pojasnio da se od jedne količine kože odbaci oko 25 odsto kao neiskoristivo za dalju proizvodnju, te da „Sanino“ trenutno iz Južne Amerike očekuje robu vrijednosti milion evra, iako postoje i domaći potencijali koji su neiskorišteni.

– Drago mi je da smo usaglasili nekoliko veoma značajnih pitanja i imam utisak da ovo što smo danas dogovarali neće ostati mrtvo slovo na papiru. Naša branša zauzima visoko mjesto na ljestvici spoljno-trgovinske razmjene BiH, nalazi se na 4. mjestu po vrijednosti izvoza, i zbog toga je podrška ovom sektoru potrebna. To se, prije svega odnosi na školovanje kadrova, razvoju domaće proizvodnje, te pripremu domaćih resursa za nešto što može biti dobro za našu državu, naglasio je Pazurević.

“Saninove” kopačke nosiće i sudije na Mondijalu u Rusiji.

(derventa cafe)