Pjesnik Mišo Đurđević predstavio stvaralaštvo “Vihora” u Novom Sadu

Proteklog vikenda, na poziv organizatora KUD “Sremac” iz Sremske Kamenice, na trodnevnoj manifestaciji “Zmajevo Proleće”, veoma primjećen i pohvaljen nastup imao je književnik Milorad Mišo Đurđević, predsjednik Upravnog odbora Srpskog književnog kluba “Vihor” iz Dervente i član Udruženja književnika Republike Srpske.

Đurđević je predstavio ime i značaj postojanja Srpskog književnog kluba ”Vihor” Derventa, rad i aktivnosti članova ”Vihora”, kao i svoje stvaralaštvo, posebno organizovanom promocijom knjige za djecu ”Kolovječno”.

Inače, ”Zmajevo Proleće” je interaktivna kulturno-umjetnička posveta životu i radu jednog od najznačajnijih srpskih pisaca, pjesnika i ljekara devetnaestog vijeka, Čika Jovi Zmaju, rođenom u Novom Sadu.

Događaj, sa zavidnim brojem učesnika, započeo je parastosom na Čika Jovinom grobu u Sremskoj Kamenici, a nastavljen u od Uneska zaštićenom ”Dečijem selu” (gdje je trenutno devedeset dvoje nepuštene djece našlo svoj dom i “porodicu”), te završeno u impozantnom dvorcu Marcibanji-Karačonji na obali Dunava.

Đurđević je promovisao svoje stvaralaštvo i zaslužilo, kako ispred organizatora reče predsjednik Miroslav Lasica, “da se ovaj korijen pjesništva, folklora i kulture pominje za sva vremena i za pouku i nauk i našim savremenicima i našim Potomcima”, a za ”izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju manifestacija `Zmajevo Proleće`” Milorad Mišo Đurđević je počestvovan sa dvije zahvalnice koje je primio i u ime “Vihora” i u svoje lično ime.

Kao član Srpskog književnog kluba “Talasi” iz Prnjavora, zajedno sa predsjednikm Goranom Vukovićem, Đurđević je u istom periodu učestvovao je i na ”12. Međunarodnoj umetničkoj koloniji “Panpnski biseri”, koju je pod nazivom ”Zmajjovanje” organizovao Savez književnika u otadžbini i rasejanju ”SKOR” iz Novog Sada.

Derventski pjesnik predstavio je ”Vihor” i svoje stvaralaštvo na nastupima u Spensu i predivnom etno naselju vrhuncima Fruške Gore u Starim Ledincima, za koje angažovanje mu je takođe dodijeljena zahvalnica.

(derventa cafe)