Šef "Rosnjefta" upozorava: Cijene nafte će otići u nebo

Kriza zbog povlačenja Vašingtona iz iranskog nuklearnog programa i njen nastavak mogu dovesti do nove preraspodjele dobavljača na globalnom tržištu nafte.

Takođe, i do novih cjenovnih rekorda, kaže Igor Sečin, generalni direktor ruskog naftnog giganta “Rosnjefta”.

-Kriza vezana za sporazum o iranskom nuklearnom programu mnogo je doprinijela trenutnom rastu cijena, dok njen nastavak može dovesti do još jednog velikog pada ponude na globalnom tržištu i njegove ponovne raspodjele u smislu distribucije – rekao je Sečin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Navodeći da na globalnom tržištu nafte uskoro mogu biti zabilježeni novi rekordi cijena, Sečin je dodao da takva očekivanja nisu povezana sa sporazumom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika o smanjenju proizvodnje, već sa politikom jednostranih sankcija.

-Politika sankcija i ultimatuma koja se primjenjuje na tržištu ugljovodonika neizbježno će dovesti do trajne ‘sankcione premije’ na cijenu – rekao je on, ističući da ne isključuje mogućnost da će u bliskoj budućnosti biti zabilježen novi rekordni nivo cijene “crnog zlata”.

Potrošači u SAD-u i Evropi će, kako je upozorio, na kraju platiti cijenu “politike unilateralnih sankcija”, prenosi agencija Tass. Prema njegovom mišljenju, rast proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD-u će se nastaviti, ali će biti ograničenog dometa.

Ipak, tržišni akteri bi trebalo da detaljnije sagledaju te rizike, smatra Sečin.

Šef “Rosnjefta” takođe ne isključuje da bi SAD mogle da udvostruče isporuke energenata u Kinu u roku od tri do pet godina.

-Kao što je poznato, trenutni kineski uvoz energije iz SAD-a je relativno mali, vrijedan oko 7,2 milijarde dolara godišnje, što čini oko tri odsto ukupnog uvoza energije u Kinu. Okvirni sporazum između SAD i Kine, ukoliko bude sproveden, može udvostručiti isporuke energenata iz SAD u Kinu u narednih tri do pet godina. Takav sporazum će izazvati direktne gubitke proizvođačima iz drugih zemalja, pri čemu se neki od njih istovremeno suočavaju s direktnim američkim sankcijama – rekao je Sečin.

Agencije