Potpisana “Platforma za mir”: Žrtve poručile mladima da teret rata ne nose na svojim leđima

Predstavnici Udruženja žrtava rata potpisali su deklaraciju pod nazivom „Platforma za mir“, koja je rezultat mirovnog projekta „PRO Budućnost“, piše N1.

Platformu za mir podržala su sva tri člana Predsjedništva BiH, predstavnici vjerskih zajednica u BiH, kao i više od 70 načelnika. Članovii Udruženja žrtava rata pozvali su mlade da teret prošlosti ne nose na svojim leđima.

Mara i Alma upoznale su se prije deset godina putem projekta “PRO Budućnost”. Obje su žrtve rata, jedna iz Dervente , druga iz Doboja. Kažu danas ih vezuje veliko prijateljstvo.

"Srećna sam, a znam da je i ona, što smo uz pomoć malih grantova i projekata koje smo realizovali u proteklom periodu, u projektu Pro Budućnost 1, uvezali naše zajednice", poručila je Mara Milaković iz Dervente.

"Ponosna sam i drago mi je što je ovaj dokument jedan živi dokument koji ćemo mi koristiti, znači neće biti mrtvo slovo na papiru, već ćemo to primijeniti u svojim lokalnim zajednicama, bit ćemo oni praktičari, pravi čuvari mira", kazala je Alma Numić iz Doboja Jug.

Žrtve torture iz sva tri naroda u BiH nakon 22 godine poslije rata nisu se uspjele izboriti za Zakon o svojim pravima, ističe predsjednik regionalnog udruženja logoraša Višegrad Dragiša Andrić . Nada se kako će ova Platforma za mir pomoći da žrtve torture ne budu više na marginama društva.

Provođenje Platforme za mir bitno je prvenstno zbog novih generacija koje žele graditi bolju budućnost, istakli su predstavnici udruženja žrtava. Kažu slušajući jedni druge počeli su se bolje razumijevati.

Čitavu vijest pročitajte OVDJE.