“Saninove” kopačke nosiće sudije na Mundijalu u Rusiji

Tvornica obuće “Sanino” iz Dervente u sjedište Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) otpremila je 336 pari kopački koje će na predstojećem Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji nositi svi djelioci pravde, piše Indikator.ba.

Derventski proizvodači sportske obuće rade za poznate svjetske marke, a Adidasu su do sada isporučili više od deset miliona pari kopački i tako se dokazali kao najpouzdaniji dobavljač za tržište Evrope.

U Derventi i Prnjavoru Sanino zapošljava oko 1.000 radnika sa godišnjom produkcijom milion i 650.000 pari različite obuće.

Prema riječima načelnika opštine Milorada Simića za Derventu je čast što je tako uspješna fabrika locirana u ovom gradu.

Isporuka sportske opreme proizvedene u Bosni i Hercegovini za svjetska i evropska prvenstva, posebno u fudbalu, ima tradiciju. Veliki uspjeh davne 1982. napravila je Fabrika sportske odjeće Sport Form iz Fojnice čije su rukavice na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Španiji nosili golmani gotovo svih reprezentacija. To prvenstvo se pamti i po sjajnim odbranama čuvara mreže, čak i šuteva sa jedanaest metara.