Opštini Derventa još jedna nagrada za razvoj privrednog ambijenta i preduzetništva

Nezavisni međunarodni komitet za dodjelu priznanja “Globallocal”, u okviru Projekta promocije i nagrađivanja zajednica i institucija za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi, donio je odluku da za 2019. godinu Opštini Derventa dodijeli nagrada “Najbolja lokalna zajednica za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi“.

Nagrada je dodijeljena na prijedlog šireg kruga članova, rukovodioca i saradnika projekta, privrednika, poslovnih asocijacija, nevladinih organizacija, naučno-obrazovnih institucija, državnih institucija i medija sa područja Srednje i Jugoistočne Evrope,

Načelnik opštine Milorad Simić priznanje će primiti na svečanosti 17. i 18. oktobra 2019. godine u Skoplju, u okviru “Svjetskog kongresa preduzetnika“, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Sjeverna Makedonija.

Projekat je počeo da se provodi prije 6,5 mjeseci i u tom periodu je 200 predlagača iz deset zemalja predložilo 200 kandidata iz Austrije, BiH, Bugarske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Italije, Sjeverne Makedonije, Mađarske i Hrvatske.

Nezavisni međunarodni komitet je bio sastavljen od eksperata za ekonomiju, marketing, menadžment, finansije i preduzetništvo iz 9 zemalja, a konsultanti Komiteta su bili četiri doktora nauka iz četiri zemlje.

Nosioci Projekta su odbacili kandidate koji nisu zadovoljavali osnovne propisane preduslove, te zbog velikog broja prijedloga sačinili selekciju potencijalnih kandidata. Svaki predloženi kandidat, da bi postao laureat, morao je da dobije 2/3 glasova članova Komiteta. Komitet je izabrao i nagradio 50 najboljih pravnih i fizičkih lica iz različitih oblasti, zaslužnih za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi.

– Svi laureati, kojima su uz jasne argumente i velike zasluge dodijeljene nagrada i priznanje „Globallocal“ nedvojbeno zaslužuju dostojnu pažnju javnosti te svestranu podršku u daljem radu i stvaranju za dobrobit cjelokupne zajednice. Bez posebne pažnje i podrške u budućnosti, dodijeljene nagrade i priznanja odnosno stečeni statusi neće imati značaj i neće iznjedriti okruženje za kreiranje nove energije na temelju koje će se stvarati nova vrijednost i uspješno predvoditi društvo u novo izazovno doba“, stoji u obrazloženju svih dodijeljenih nagrada.

Zbog toga projekat promocije i nagrađivanja najboljih zajednica i institucija za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi, uključujući i njihovu promociju, ima zadatak da kreira ambijent za nova stvaranja i izrastanje novih generacija preduzetnika koji će svojim radom i dostignućima doprinijeti razvoju cjelokupne zajednice.

Planirano je i izdavanje monografije „Globallocal – lokalno preduzetništvo za globalni razvoj, globalno preduzetništvo za lokalni razvoj“ u kojoj će biti predstavljeni svi laureati nagrada i priznanja „Globallocal“ za 2019. i 2020. godinu.

Cilj izdavanja monografije je da se dugoročno promoviše i zadrži pažnja javnosti na dobitnicima priznanja i njihovim dostignućima te da se dodatno promoviše značaj lokalnih zajednica i institucija u kreiranju dobrog ambijenta za cjelokupni privredni razvoj. Dio tiraža monografije biće distribuiran i na tržište Srednje i Jugoistočne Evrope.

Organizatori, autori i nosioci svih aktivnosti projekta su Međunarodni ekonomski forum „Perspektive“ Dubrovnik, Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja “Globlocal”, Međunarodni klub laureata „Stvaratelji za stoljeća“ Dubrovnik/Skoplje, Mreža mladih preduzetnika „4E-Ekonomija, Energija, Ekologija, Evropa 2050“ Dubrovnik/Podgorica i programsko-organizacijska tijela Svjetskog kongresa preduzetnika.

derventa.ba