Pčele bez hrane, saća poluprazna

Kiša koje je „pokvasila“ bagrem ovog proljeća ostavila je pčelinja društva bez dovoljno hrane, a saća bez meda, a pčelari su u dilemi da li da vrcaju med u manjim količinama ili da ga ostave pčelama da prežive do iduće sezone.

Pčelar Neven Martić, koji je za 14 godina pčelarstva stekao oko 300 društava raspoređenih u dva pčelinjaka i to u Trstencima i Gornjim Smrtićima, kaže da godine poput ove nikako ne pogoduju pčelinjim društvima. Prema njegovim riječima, iako je proljeće bilo pogodno za razvoj pčele, tako da su pčele bile „u snazi“ kada je bagrem procvjetao, rezultat nije zadovoljavajući.

– Međutim, tokom čitavog perioda cvjetanja bagrema padala je kiša i nastavila i poslije paše, pa su pčele većinu prikupljenog bagrema potrošile na njegovanje legla. Pored slabe paše, problem je i to što je ova godina bila izrazito rojevna. Kasnije je uslijedilo cvjetanje lipe, s tim da su samo oni pčelari koji su uspjeli sačuvati pčele da se ne izroje, dobili malo meda – rekao je Martić koji je prva pčelinja društva i dobio od oca.

Devet godina pčelarstvo mu je, kako kaže, bilo dodatno zanimanje, dok se posljednjih pet godina profesionalno bavi time.

– Živjeti od pčelarstva nije teško, ako to čovjek iskreno voli. Dakle, posao nije težak, ali zahtijeva puno vremena i posvećenosti, pogotovo kada nekome postane osnovno zanimanje – dodaje Martić koji posao oko pčela uglavnom obavlja sam.

– Posla ima tokom čitave godine i ljeti i zimi, s tim da se ljeti radi u pčelinjaku, dok se zimi pripremaju ramovi, košnice i ostalo. Ako čovjek odluči da od toga živi, onda mora biti maksimalno posvećen i svoje „radno vrijeme“ svaki dan provoditi u pčelinjaku – rekao je Martić u nadi da će iz ove loše sezone uspjeti da izvuče barem manje količine meda.

Plasman

Iako ne postoji zagarantovan otkup meda, Neven Martić uspijeva da ga proda.

– Med uglavnom kupuju mušterije na veliko, a manji dio prodam kod kuće. Pored meda, sakupljam propolis i polen, te prodajem pčelinja društva i rojeve. Najvažnije je da se može prodati ono što se proizvede – kazao je Martić.

Derventski list

Tagovi: