Ovu još nismo probali: Slobodan Babić pravi rakiju od jagoda

Slobodan Babić iz Gornjih Hrgova kod Srebrenika već četiri godine na svom imanju proizvodi rakiju od jagoda, neobično žestoko piće koje, prema njegovim saznanjima, osim njega, na ovim prostorima još niko nije uspio proizvesti.

Na ovaj svojevrsni eksperiment odlučio se iz radoznalosti, a iako nije imao od koga učiti, za veoma kratko vrijeme savladao je tehnologiju proizvodnje ovog vrhunskog pića.

– Na ideju da počnem proizvoditi rakiju od jagoda došao sam prije četiri godine, nakon što sam na društvenim mrežama pročitao da pojedinci proizvode žestoka pića od lubenice, dunje, banana i drugog neobičnog voća. Pomislio sam tada zašto ne pokušati i s jagodama, kojih u našem kraju ima u izobilju. Već prve godine sam uspio proizvesti manje količine, ali tada nije ispalo sve onako kako sam zamislio. Nakon niza eksperimenata, usavršio sam tehnologiju proizvodnje - kazuje Babić.

Kaže da je proces proizvodnje specifičan i veoma zahtjevan, a najveći problem mu je predstavljalo to što nigdje u literaturi nije mogao pronaći ništa o proizvodnji rakije od ovog voća.

Za razliku od ostalih vrsta voća, proces fermentacije jagoda je puno kraći i traje 10 do 12 dana, a bačve se moraju čuvati u posebnim prostorijama u kojima je temperatura ravnomjerna tokom cijelog procesa.

Prema njegovom dosadašnjem iskustvu, iz 100 kilograma ekološki uzgojene jagode može se proizvesti maksimalno 5,5 litara rakije, tako da proizvodni troškovi jednog litra ovog neobičnog pića iznose više od 60 maraka. Prerađuje isključivo ekološki uzgojene jagode, što dodatno poskupljuje proces proizvodnje.

Velika potražnja

Ove godine je preradio oko 300 kilograma jagoda iz kojih je dobio svega 15 litara vrhunske rakije. Iako je potražnja za ovom neobičnom rakijom velika, sve što ove godine proizvede podijelit će s prijateljima i poznanicima, a tek od iduće godine planira se početi ozbiljnije baviti ovom proizvodnjom.

Babić: Zahtjevan proces - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Babić: Zahtjevan proces

Avaz

Tagovi: