Derventa rasporedila skoro milion KM suficita i neutrošenog novca

Skupština opštine Derventa usvojila je danas odluku o raspodjeli suficita i neutrošenih 962.000 KM, izmjene i dopune Plana kapitalnih ulaganja lokalne zajednice, kao i odluku o dodjeljivanju opštinskih priznanja za Dan opštine Derventa.

Rebalansirani budžet Opštine Derventa iznosi 15.083.923 KM.

- Rasporedili smo 952.000 KM, što je ostalo od prošle godine i uz 10.000 KM od Agencije za bezbjednost saobraćaja ukupno iznosi 962.000 KM. Kapitalni budžet, koji je iznosio 1,5 miliona, povećan je za dodatnih 723.000 KM, i sada iznosi ukupno 2.223.000 KM - rekao je načelnik opštine Milorad Simić.

On je dodao da je na osnovu ranijih sudskih presuda isplaćeno 1,3 miliona KM za zemljište koje je prodato još prije proteklog rata. Vlasnici zemljišta tražili su obeštećenje posredstvom suda, te je sudski proces još u postupku.

- Imali smo šest presuda od osnovnog, okružnog i vrhovnog suda i došli smo do iznosa od 216.000 KM i 21.000 KM sudskih troškova u 2019. godini. Uplatili smo 53.000 KM po ranijim odlukama i idemo sa apelacijom na više distance odlučivanja, nakon čega ćemo znati ishod cijelog slučaja - rekao je Simić. 

On je zahvalio odbornicima koji su podržali usvojene budžetske dokumente i dodao da će u lokalnoj zajednici uz projekte koji su bili predviđeni ranije usvojenim kapitalnim budžetom biti dodati i novi projekti, koji se realizuju zahvaljujući ostvarenom budžetskom suficitu.

Odbornici su odlučili da Velikogospojinska povelja sa zlatnim grbom bude dodijeljena Stručnoj i tehničkoj školi Derventa, Povelja počasnog građanina sa zlatnim grbom direktoru privrednog društva "Digital elektronik" iz Austrije Ričardu Aueru /Richard Aueru/.

Zahvalnica opštine Derventa biće uručena profesoru srpskog jezika i književnosti Jovanu Babiću.

Sva priznanja će biti uručena 28. avgusta na Dan opštine Derventa.

Odbornici su usvojili i odluku o raspisivanju i održavanju izbora za članove savjeta mjesnih zajednica na području opštine Derventa.

Srna