"Bosiljak" u Belgij: Zasviraće violina i šargija, zaigrati igre iz Dervente, Posavine, Glamoča

Članovi Kulturno umjetničkog društva ,”Bosiljak'” iz Dervente jutros su otputovali na dvadeset šesti svjetski festival folklora “WERLED FESTIVAL” u Izegemu pored Brisela. Na ovom festivalu učestvuje pet grupa sa pet različitih kontinenata, a čast da predstavlja RS i BiH ima upravo ,”Bosiljak” iz Dervente.

Na ovom festivalu “Bosiljkovići” će izvoditi program od 5, 15, 25, 45 i 60 minuta. Ono što će biti upečatljivo je da će na ovom festivalu zasvirati violina i šargija, igrati igre iz Dervente, Posavine, Glamoča, Bradine…

Na festivalu će nastupiti profesionalni i poluprofesionalni ansambli iz Perua, Indonezije, Brazila, Kalmukie i Južne Afrike i jedan domaći ansambl iz Belgije.

Dvadeset šest članova ostaju u Briselu do 10. jula, odakle idu za Francusku, tačnije u Pariz, gdje planiraju da ostanu dva dana i upoznaju sve ljepote ove metropole. Prilikom boravka u Belgiji na ovom prestižnom festivalu takođe planiraju da posjete Briž, jedan od najljepših gradova u Evropi.

Inače, ovaj vikend za članove KUDM “Bosiljak” počeo je veoma živo. Prvo su derventski folkloraši nastupali na završnom međunarodnom festivalu folklora “Kozarsko kol” u Prijedoru u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije, potom su učestvovalu na Vidovdanskoj akademiji u Tuzli u organizaciji SPKD “Prosvjeta” iz Tuzle.

Tagovi: