Domaće pumpadžije ignorišu kretanja na svjetskom tržištu

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini već sedmicama su zacementirane, iako je barel sirove nafte u svijetu unazad nešto više od mjesec dana pojeftinio za skoro 15 odsto.

Još je zanimljiviji podatak da litar benzina BMB 95 u BiH košta 2,27 KM, a u zemljama Evropske unije tek neznatno više, dok su evropske plate kudikamo veće od naših.

Tako litar benzina u Njemačkoj trenutno košta 2,85 maraka, u Sloveniji 2,6, Austriji i Hrvatskoj 2,5, Luksemburgu 2,35 KM, dok su cijene litra dizela u ovim evropskim državama još niže, podaci su sa sajta Spoljnotrgovinske komore BiH.

Nije teško izračunati da jedan radnik u Bosni i Hercegovini, koji zarađuje prosječnu platu, može da kupi oko 390 litara benzina. S druge strane, zaposleni sa prosječnom zaradom u Hrvatskoj mogu da kupe oko 700 litara, radnik u Sloveniji 840, a radnik koji u Njemačkoj zarađuje prosječnu platu preko 1.400 litara goriva.

S obzirom na prosječnu platu od oko 5.800 KM, stanovnik Luksemburga, zemlje čiji građani žive ubjedljivo najboljim standardom u EU, može da kupi 2.500 litara benzina.

Za razliku od BiH gdje su cene sedmicama nepomijenjene, u Hrvatskoj je litar benzina unazad mjesec dana sa 2,7 pojeftinio na 2,5 KM.

S druge strane, za razliku od sredine maja kada je koštao 71,8 dolara, cijena barela sirove nafte na londonskoj berzi prije nekoliko dana iznosila je 62,9 dolara.

Vozače u BiH najviše ljuti to što se u ovoj državi, kad pojefinjuje nafta u svijetu, na domaćem tržištu najčešće ne desi ništa, dok, u suprotnom, cijene na benzinskim pumpama preko noći idu gore.

– I najmanji skok cijene barela smo osjetili, jer domaći naftaši kao zapete puške čekaju da poskupe benzin i dizel. Međutim, kad cijena barela krene da pada, niko ne preduzima ništa. Tada se uglavnom pravdaju, navodno, velikim zalihama koje su kupili po višim cijenama i kojih moraju da se riješe. Kao, tek onda mogu da razmišljaju o pojeftinjenjima, i to samo ako trend pada cijene barela sirove nafte bude nastavljen. Dakle, vozači u BiH svako poskupljenje nafte u svijetu osjete na svojoj koži, dok od pojeftinjenja rijetko kad imamo ikakve koristi – kaže Vladimir N. iz Banjaluke.

Dodaje da ga posebno nervira kad čuje da je gorivo najjeftinije u BiH.

– Nominalno, cijena litra benzina jeste najniža u BiH. Međutim, kad se uporede plate u BiH i Evropi, kristalno je jasno da su benzin i dizel kod nas najskuplji. Pa još kad nas naftaši zavlače sa pojeftinjenjima, kad za to ima osnova, nije teško zaključiti da građani u ovoj državi mogu da budu samo na gubitku  – ističe naš sagovornik.

Različito ponašanje nakon poskupljenja i pojeftinjenja barela na svjetskoj berzi iz Grupacije za promet nafte i naftnim derivatima RS više puta su objasnili stavom da distributeri rade po principu slobodnog tržišta, te da formiraju cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom i Zakonom o tržištu!

U udruženjima potrošača upozoravaju da su poskupljenja goriva preduslov za rast cijena ostalih roba široke potrošnje i usluga.

– Činjenica je da, čim skoči cijena barela nafte na svjetskom tržištu, domaći naftaši odmah idu s poskupljenjima. Međutim, u slučaju pojeftinjenja ni približno nisu tako brzi da koriguju cijene. A većini građana, s obzirom na njihova skromna primanja, svako pojeftinjenje bi dobro došlo. Međutim, kod nas je malo šta logično kad je riječ o formiranju cijena goriva – ističu u ovim udruženjima.

A na domaćem tržištu naftnih derivata vlada velika neujednačenost cijena čak i kad je riječ o istim benzinskim pumpama. Tako se zna desiti da neki od najvećih lanaca u Srpskoj imaju tri različite cijene na svojim pumpama na udaljenosti od samo 50-ak kilometara.

Isto tako, postoje značajne razlike u cijenama goriva po regijama u Srpskoj, pa je gorivo, generalno, najskuplje u Hercegovini, a najjeftinije u Semberiji, što naftaši pravdaju različitim troškovima transporta.

Nezadovoljni vozači protestovali

Od 1. februara lani, kada je počeo da se primjenjuje izmijenjeni Zakon o akcizama i kada je litar gorova u BiH bio oko 1,9 KM, cijena benzina i dizela su povećavane bar u šest-sedam navrata.

Tako je danas, u poređenju sa ovim periodom, litar goriva u BiH skuplji za skoro 40 pfeniga. To znači da, za razliku od januara 2018, rezervoar od 50 litara trenutno košta 20 KM više.

Zbog divljanja cijena goriva – čiji je broj poskupljenja ljetos bilo nemoguće upratiti – građani su počeli da se organizuju na društvenim mrežama, pa su organizovali proteste, piše Srpskainfo.

Pod pritiskom javnosti, odnosno za vrijeme protesta nezadovoljnih vozača, polovinom juna prošle godine uslijedilo je blago pojeftinjenje goriva za oko pet pfeniga. Ubrzo su cijene smanjene za još pet pfeniga, ali je pojeftinjenje bilo prekratkog daha, jer je već početkom jula cijena skočila za isti iznos.

Zanimljivo je da je, naprimjer, u ovo doba prije 11 godina barel sirove nafte koštao 147 dolara, dok je cijena litra goriva na pumpama u BiH iznosila 2,5 KM. Barel je danas jeftiniji za više od 50 odsto, dok je litar benzina jeftiniji za tek desetak odsto.

Tagovi: