Uspjeh ljekara u Doboju: Fiksatorom pacijentkinji spasili nogu

Hrabro koračajući od hirurške sale do bolničke sobe, Marica Božić (20) iz Osječana, kod Doboja, dvije godine nakon što je zadobila teške povrede od pada s motora pokazala je da su se njeno strpljenje i trud ljekara u dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka" isplatili.

Ona je prva pacijentkinja u toj bolnici kojoj je prije sedam mjeseci na lijevoj natkoljenici ugrađen spoljašnji aparat po Ilizarovu uz pomoć kojeg je saniran otvoreni prelom kosti, odnosno gubitak koštanog tkiva.

- Bilo je teških dana, ali izborila sam se s tim nekako... Bilo se teško naviknuti na fiksator. Pa, malo je glomazan, i teško se s tim kretati, ali polako, vremenom sam uspjela. Bilo je bolno, ali sad već sam se navikla. Osjećaj je odličan, sve me prošlo, samo da se riješim fiksatora i biće lakš - iskrena je Marica.

Fiksator je ranije postavio, a juče skinuo dr Saša Vidić, specijalista ortopedije s traumatologijom.

- Mi smo kost prvo skratili, pa produžili. Skratili da bismo dobili kontakt između onih nespojenih dijelova, pa smo onda izdužili da bismo dobili egalizovane noge, odnosno noge jednake dužine. Postigao sam tu razliku u dužini od dva centimetra i nadoknadili smo taj jedan centimetar defekta kosti - pojasnio je Vidić.

Dodao je da je Ilizarov obično rezervisan za ustanove višeg ranga, klinike i institute, i ne radi se uglavnom u bolnicama.

Tagovi: