BiH: Povučeno 315 fenova zbog rizika od strujnog udara, požara i opekotina po korisnika

Agencija za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije Republike Srpske, Federacije BiH (FBiH) i Brčko distrikta su sa tržišta povukli i uništili 315 komada električnih fenova za kosu jer nisu zadovoljavali sve bezbjednosne zahtjeve koji se na njih odnose.

U saopštenju Agencije za nadzor nad tržištem BiH precizirano je da organi nadzora nad tržištem BiH treći put sprovode nadzor fenova za kosu, budući da su navedene aktivnosti već vršene tokom 2013. i 2018. godine.

Rezultati tog nadzora pokazali su da više od 50 odsto uzorkovanih proizvoda ne zadovoljava sve bezbjednosne zahtjeve, a u dosta slučajeva neusklađeni proizvodi predstavljali su ozbiljan rizik od strujnog udara, požara i opekotina po korisnike.

Na osnovu toga, organi nadzora nad tržištem BiH su, u sklopu proaktivnog nadzora, odlučili da i u 2019. godini kontrolišu ove proizvode.

- Tokom sprovođenja nadzora obavljeno je ukupno 10 inspekcijskih kontrola u kojima je kontrolisano devet različitih tipova električnih fenova za kosu - navedeno je u saopštenju.

Inspektori su izvršili administrativnu i vizuelnu kontrolu proizvoda na tržištu BiH i odabrali devet uzoraka za laboratorijsko ispitivanje.

Laboratorijskom analizom utvrđeno je da dva uzorka, ili 22 odsto, ne ispunjavaju bezbjednosne zahtjeve naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica, te da za potrošače predstavljaju rizik od strujnog udara i požara.

Za sve neusklađene proizvode nadležni inspekcijski organi FBiH, Republike Srpske i Brčko distrikta naložili su mjere povlačenja sa tržišta i uništavanja proizvoda, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata spornih proizvoda.