U Foči otvoren pogon za sušenje i preradu voća

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić otvorio je danas u Foči pogon za preradu i sušenje voća i ljekobilja u preduzeću "Boletus" u koji je uloženo pola miliona KM, a koji većinu proizvoda plasira na tržište zemalja EU.

Pašalić je poručio da firma "Boletus" može da bude primjer u Republici Srpskoj kako se može razviti posao sa lako dostupnim proizvodima, a uz veliki trud i zalaganje postići visok nivo poslovanja.

- Ministarstvo poljoprivrede Srpske će uvijek rado podržati ovakve projekte. Trenutno razmatramo da iz aktuelnog projekta IFAD uvežemo firmu 'Boletus', koja se pojavljuje kao otkupljivač, sa jednim brojem malinara, oko četrdeset proizvođača koji bi proizvodili organsku malinu za 'Boletus', a ona dalje plasirala na strana tržišta. Ministarstvo bi obezbijedilo sredstva za protivgradne mreže i sisteme za navodnjavanje i sredstva za zaštitu organske proizvodnje - naveo je Pašalić.

Vlasnik "Boletusa" Miro Vrećo zahvalio je resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske koji već 10 godina pružaju podršku razvoju ovog preduzeća.

- Ovo je treći pogon koji otvaram u okviru preduzeća, a prerađujemo, sušimo i izvozimo gljive, jagodičasto voće, voće i sada smo počeli raditi i preradu bilja. Sve je sertifikovano, kvalitetno, a kapacitet hladnjače je oko stotinu tona, u zavisnosti od vrste voća - rekao je Vrećo.

Firma "Boletus" zapošljava više od 20 radnika, a ima više od 700 kooperanata.

Više od 90 odsto proizvoda izvozi na tržišta Švedske, Italije, Austrije, Njemačke, Hrvatske i Srbije.