Koje su zapravo boje teniske loptice - žute ili zelene?

Mada postoji određena subjektivnost u vizuelnoj percepciji neke stvari bi trebalo svi da jednako vide. Narandže su svima narandžaste, vatrogasna vozila su crvena, a teniske loptice žute. Ili su možda ipak zelene?

Novinarka Marina Koren je na sajtu magazina Atlantic odlučila da upravo istraži ovo pitanje. Inspiraciju za tekst je dobila kada je igrom slučaja otkrila da njene kolege daju različiti odgovor na pitanje: koje je bolje teniska loptica?

Neki je vide kao žutu, dok je za druge ona bliža zelenoj boji. Na Marininu sreću, postoje zvanična dokumenta Međunarodne teniske federacije koja jasno propisuju boju loptice i tako stavljaju tačku na ovu debatu prije nego što je i počela.

Od 1972, kada je donijet propis o njenoj boji, loptica za tenis bi trebalo uvijek da bude žuta. Glavni razlog ove odluke je činjenica da su televizijski gledaoci imali poteškoće da prate kretanja tadašnjih bijelih loptica.

Zbog čega onda ljudi imaju problem da identifikuju pravu boju teniskih loptica ili se spore oko toga? Neki stručnjaci tvrde da je mnogim ljudima teško da prepoznaju nijanse žute boje ako one nisu kontrastirane sa nekim drugim bojama.

Tagovi: