Postavka “Otključaj svijet iluzije i nauke” u Derventi: Akcenat je na faktoru iznenađenja koji prati svaki eksponat

Trudimo se da vrata naše ustanove otvorimo za sve naše korisnike pa smo imali veliku želju da ovakva jedna izložba gostuje i kod nas, jer je to nešto što ljudi ne viđaju svaki dan i nešto što vrijedi doživjeti.

Rekla je direktorka JU Narodne biblioteke „Branko Radičević“ Derventa Mirjana Plisnić, povodom otvaranja izložbe „Otključaj svijet iluzije i nauke“.

Pored osnovne bibliotečke djelatnosti na spratu zgrade Biblioteka ima i muzejsku zbirku. Radi promovisanja muzeja i muzejske zbirke redovno se trude privući što veći broj posjetilaca u muzej putem raznih tematskih i stalnih izložbi.

– Upravo zbog toga smo se odlučili i za izložbu „Otključaj svijet iluzije i nauke“. Autorke ove nesvakidašnje izložbe su nam izašle u susret i već prije otprilike godinu dana smo dogovorile gostovanje ove izložbe u našoj ustanovi u Derventi – rekla je Mirjana Plisnić.

Izložba će biti otvorena povodom manifestacije Noć muzeja, danas sa početkom u 19 časova i trajaće do kraja avgusta 2019. godine.

Pored ove izložbe posjetioci će imati priliku pogledati izložbu slika Nade Milivojac, izložbu ručnih radova Kate Stupar, izložbu medenjaka Snježane Pavković te izložbu bojanki i društvenih igara Bojana Nikolića.

– S obzirom da je ova izložba bila jako posjećena u Muzeju Republike Srpske, mi se nadamo da ćemo imati veliki broj zadovoljnih posjetilaca, bilo kolektivnih od strane učenika ili pojedinačnih. Dosta sugrađana je išlo u Banjaluku da pogleda ovu izložbu tako da se nadamo da će i kod nas odziv biti veliki – dodala je ona.

Biblioteka je smještena u centru grada u zgradi koja potiče iz austrougarskog perioda i s pravom predstavlja spomenik kulture u Derventi.

– Od početka smo znali šta je potrebno da imamo kako bismo dobili željeni efekat, a to je podrazumijevalo eksponate poput „Glave na tanjiru“, obrnute sobe i neobičnih ogledala. Na prijedlog kolega sa Odsjeka za animaciju banjalučke Akademije umjetnosti, odabrali smo izradu “Zootropa”, a u pitanju je eksponat koji se može vidjeti samo kod nas. Ostali eksponati su bili nadogradnja kako teme tako i prostora, ali smo sve vrijeme vodili računa o faktorima iznenađenja koja prate svaki eksponat – kažu autori, kustos i arheolog Ivana Pandžić i viši kustos i etnomuzikolog Sanja Pupac.

Ova postavka jedan je od ciljeva Muzeja RS i Ministarstva prosvjete i kulture, a to je decentralizacija kulture u manjae sredine.

Ova godina posebno je bitna za Narodnu biblioteku u Derventi jer se navršava 120 godina od izgradnje zgrade biblioteke, te će u toku mjeseca oktobra obilježiti ovaj jubilej.

– Za tu priliku smo planirali snimiti manji dokumentarac o radu ustanove i izložbu o ćirilici. Naša ustanova svakodnevno radi na podizanju nivoa u obavljanju  djelatnosti i usluga radi zadovoljavanja kulturnih, informacionih, obrazovnih i rekreacijskih potreba stanovništva bez obzira na starost, rasnu ili nacionalnu pripadnost, vjersko ili političko opredjeljenje. Jedan od ciljeva je i postizanje veće prepoznatljivosti insitucije u opštoj javnosti i učvršćivanje postojeće slike o biblioteci kao mjestu namijenjenom svima – objasnila je Plisnić.

Fascinantni svijet nauke i iluzija

Pripreme za postavku, koja na sasvim novi način prikazuje fascinantni svijet nauke i iluzija i koja će poljuljati povjerenje posjetilaca u sopstvena čula, naučene doživljaje i percepciju svijeta oko nas, u biblioteci traju odavno.

Dervenćani će tako biti prvi poslije Banjalučana koji će moći da vide sobe ogledala, kaleidoskop, zootrop, hologram, foto – iluziju, te didaktičko – logičke igračke i slično.