Zajedničkom edukacijom i operacijama do vrhunskih rezultata

Univerzitetsko-klinički centar (UKC) RS pridaje veliki značaj usavršavanju svojih ljekara, a dokaz tome su, kako su poručili, odlasci na brojne edukacije u Sloveniju, Austriju, Rusiju, Srbiju i mnoge druge centre, ali isto tako sve je više i onih ljekara koji na edukaciju dolaze upravo u UKC RS.

- Zatečena sam opremljenošću prostora, operacionih sala i nivoom kako to sve funkcioniše te mislim da možete biti ponosni na sve ovo i nemate se čega posramiti. Operacija koju smo radili danas ovdje je izvedena savršeno - kazala je u petak Žana Saratlija-Novaković, specijalista urolog, koja je iz Splita došla na edukaciju u Banjaluku, u UKC RS.

Mario Duvnjak, iz Zavoda za urologiju Kliničko-bolničkog centra Split, koji je takođe iz Hrvatske došao radi edukacije u UKC RS, kazao je da je ugodno iznenađen načinom funkcionisanja ovog kliničkog centra.

- Ne znam da li ću još negdje u ovakvom prostoru naći ovakvu strukturu i ustanovu - istakao je Duvnjak.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a, naglasio je da u UKC RS borave i eminentni stručnjaci iz Srbije, koji su došli da zajedno sa ljekarima iz UKC RS izvedu složene operativne zahvate.

- Sastav tima ljekara koji su ovdje ukazuje na ono o čemu smo odavno pričali i na čemu radimo, a UKC RS postaje polako jedan od najboljih regionalnih centara, naročito u BiH, što nam je i cilj - naveo je Đajić.

Dodao je da je, pored gradnje ovako komfornog i funkcionalnog objekta i nabavke najsavremenije i najbolje opreme, najvažniji cilj UKC-a edukacija kadra.

Branislav Milovanović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, predsjednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije i osnivač neurokardiološke laboratorije KBC Bežanijska kosa, naveo je da su on i doktor Đajić zajedno počeli edukaciju kadra za kliničko testiranje funkcije autonomnog nervnog sistema.

Radoje Simić, dječji plastični hirurg, direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu i načelnik Odjeljenja plastične hirurgije, kazao je da sa ljekarima u UKC RS sarađuje pri operacijama djece sa rascjepima usne i nepca.

- Sada je završena operacija deteta sa rascepom nepca. Ovde nisam samo da radim operaciju nego i da učim. Ono što sam naučio u Japanu prenosim lečeći decu u Srbiji i u RS - istakao je Simić.

Jovica Milovanović, pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra Srbije, kazao je da je na edukaciji bio u desetak evropskih i svjetskih centara, ali da nigdje nije naišao na uslove kakve ima UKC RS.

- Prvi put sam u Banjaluci i prvi put sam operisao u UKC RS zajedno sa lekarima sa ORL odeljenja UKC RS. Radili smo karcinom laringsa sa metastazom na vrat i mogu reći da mi je čast što sam došao ovde i što sam operisao upravo u UKC RS - naveo je Milovanović.

Tagovi: