Završena zimska škola za 100 mljekara dobojske regije

Zimska škola za 100 mljekara regije Doboj završena je danas u Modriči četvrtim predavanjem i dodjelom sertifikata farmerima.

Zimsku školu za 100 mljekara iz Doboja, Petrova, Teslića, Dervente, Vukosavlja, Šamca i Modriče organizovala je dobojska Područna jedinica Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske, u saradnji sa opštinskim Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti Modriče.

Rukovodilac Područne jedinice Dragiša Marković rekao je da je cilj škole edukacija mljekara o poboljšanju uzgoja stoke, priplodnog materijala i proizvodnje većih količina kvalitetnog mlijeka.

– Predavanjima eminentnih stručnjaka iz oblasti stočarstva u Republici Srpskoj, FBiH i Hrvatskoj, prisustvovao je veliki broj mljekara na čijim farmama je dostignut evropski nivo – godišnji prosjek od 7.000 do 10.000 litara mlijeka po grlu – rekao je Marković.

Marković je napomenuo da na području regije Doboj postoji oko 450 proizvođača koji mlijeko predaju mliječnoj industriji u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Mljekar iz Šamca Čedo Borojević vlasnik je farme koja broji 450 grla.

– U prozvodnji je 150 grla, koja dnevno zajedno daju oko 4.500 litara mlijeka – rekao je Borojević.

Borojević je naglasio da se uz proizvodnju mlijeka bavi i proizvodnjom i uzgojem ženskog priplodnog materijala za vlastite potrebe i tržište u Republici Srpskoj.

Borojević je rekao da je, uprkos velikom iskustvu koje ima, osjetio potrebu da prisustvuje predavanjima za koje je naglasio da su ponudila dosta novih informacija o stočarstvu i proizvodnji mlijeka.

Vinko Subić iz Dervente ocijenio je da su predavanja korisna, te da edukacije treba organizovati prije sezone proljetnih radova.

Završnom danu Zimske škole prisustvovao je i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.

Krekić je, uručujući sertifikate mljekarima, rekao da ova opština, osim podsticaja, podršku poljoprivrednim proizvođačima pruža i organizovanjem stručnih predavanja.

– Nakon rata, stočari u Modriči krenuli su gotovo od nule. Danas na području ove opštine ima 25 farmi sa oko 800 grla koja godišnje daju 4,5 miliona litara mlijeka, od čega se pola isporuči mljekarama u Republici Srpskoj i FBiH – rekao je Krekić.