Država zamjenjuje nesavjesne roditelje: Da li je na pomolu formiranje Alimentacionog fonda RS

Osnivanje Alimentacionog fonda Republike Srpske, kojeg samohrani roditelji čekaju već 11 godina, trebao bi u ovoj godini ugledati svjetlost dana, poručio je Ombudsman BiH Ljubinko Mitrović.

Time bi se napokon trebalo stati u kraj neodgovornim roditeljima, koji nakon razvoda ili raskida vanbračne zajednice ne plaćaju izdržavanje za svoju djecu, jer će ih umjesto bivšeg supružnika ubuduće goniti institucije RS.

Mitrović tvrdi da se prije osnivanja Alimentacionog fonda mora stvoriti pravni okvir, odnosno mora izmjeniti porodični zakon ili se donijeti posebni zakon, ali da to ne bi trebala biti prepreka da se cijela priča završi u ovoj godini.

Njegovu uvjerenost, međutim, ne dijele svi, posebno oni koji već godinama čekaju da se ovaj problem riješi. Podsjećaju da se priča o Alimentacionom fondu proteže još od 2008. godine i da, osim obećanja, ništa konkretno nije urađeno na rješenju ovog problema.

Krenulo s mrtve tačke

Mitrović potvrđuje da je ovaj fond trebao biti osnovan još prošle godine, ali da je zbog izbora, a potom osnivanja vlasti i slično, to na neki način zaustavljeno.

– Aktivnosti na osnivanju tog fonda su ponovo intenzivirane u proteklih mjesec dana. Obavljeni su sastanci s ministarkom porodice, omladine i sporta Sonjom Davidović i ministrom zdravlja i socijalne zaštite Alenom Šeranićem, koji su dali svoju punu podršku ovom fondu. Očekujem veoma brzo da se postigne dogovor – uvjeren je Mitrović.

Ovaj fond bi bio spas za mnoge razvedene ili neudate majke, koje bi alimentaciju za svoju maloljetnu djecu naplaćivale iz budžeta, a organi vlasti bi taj novac nadoknadili tako što bi od roditelja koji izbjegava obaveze naplatili i alimentaciju i troškove postupka.

Odbijen prijedlog opozicije

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini RS Gordana Vidović ističe da se već predugo čeka na osnivanje navedenog fonda što otežava život brojnim roditeljima, čiji supružnici, nakon razvoda, odbijaju da plaćaju alimentaciju za djecu. Ona ističe da nije sigurna koliko je želja vlasti za osnivanjem fonda iskrena ako se uzme u obzir činjenica da je odbijena nedavna inicijativa PDP vezana za zakon o alimentacionom fondu.

Vidovićeva podsjeća da je PDP na prošloj sjednici NSRS predložio da se u Programu rada parlamenta Srpske u ovoj godini uvrsti izrada i usvajanje zakona o alimentacionom fondu, ali je to odbijeno.

I pored toga, kako objašnjava Vidovićeva, oni neće odustati od ovog prijedloga već će nastaviti da rade na ovom zakonu i da ga na kraju predaju u parlamentarnu proceduru.

– O ovom problemu se već godinama govori, ali se ništa još nije konkretno uradilo da se pomogne onoj djeci čiji roditelji ne plaćaju alimentaciju. Ukoliko bi se usvojio zakon o alimentacionom fondu, tada bi država bila obavezna da naplati ta potraživanja od onog ko ne plaća alimentaciju. Vjerujemo da bi država lakše izašla na kraj s tim problemom nego roditelj, odnosno u najvećem broju slučajeva bivša supruga – ističe Vidovićeva.

Teško do naplate

Projekt koordinator u Fondaciji “Udružene žene” Gorica Ivić ističe da su, na osnovu monitoringa sudskih postupaka u kojima se žene i djeca pojavljuju kao oštećeni, utvrdili da brojni supružnici ne plaćaju alimentaciju.

– Tu zaista postoji veliki broj procedura i ne postoji način i mehanizam da se alimentacija naplati, čak i kad sud presudi da treba da se naplati. Ono što je tradicionalno u našem društvu jeste to što se i dalje smatra da ta sredstva idu bivšoj supruzi, a ne djetetu – pojašnjava Ivićeva.

Dodaje da bi bilo dobro da država napokon stvori uslove da se isplati oštećena strana u slučaju pravosnažnih sudskih presuda, a da onda institucije potražuju sredstva od onoga kome je presuđeno.

Istraživanje

Zakonski zastupnik Udruženja samohranih i jednoroditeljskih porodica “Ponos” iz Banjaluke Dijana Miljatović podsjeća da se već godinama bore za osnivanje Alimentacionog fonda, te da se nada da će se taj problem riješiti u ovoj godini. Ona ističe da svijest o tom problemu raste iz godine u godinu i da su brojni poslanici iz različitih političkih partija do sada zagovarali osnivanje Alimentacionog fonda.

– Naplativost alimentacije je jako niska – upozorava Miljatovićeva.

Ističe da su ranija istraživanja pokazala da čak 70 odsto roditelja ne plaća alimentaciju, a tek šest odsto njih tu obavezu ispunjava redovno i savjesno.

– To je pokazala anketa sa 450 ispitanika, koju smo proveli na području Banjaluke, Prijedora i Ljubije. Ako ne plaćate struju dobijete sankcije, ako ne platite vodu, isključe vam vodu, a ako pustite neko dijete da gladuje, niko ne bude sankcionisan. Svi prebacuju odgovornost jedni na druge i niko ne odgovara  – kaže Miljatovićeva.

Jedanaest godina čekanja

Još 2008. u Srpskoj je postojao zakonski prijedlog za osnivanje Alimentacionog fonda. Procjena je bila da je za pokretanje tog fonda potrebno 700.000 KM inicijalnih sredstava, ali se od svega odustalo i do danas se čeka rješavanje tog problema.