Derventa: Predstavljena knjiga “Dosije Sarajevo” Milivoja Ivaniševića

U derventskom Centru za kulturu sinoć je održana promocija knjige “Dosije Sarajevo” o stradanju sarajevskih Srba u proteklom ratu, autora Milivoja Ivaniševića. “Dosije Sarajevo” je knjiga bola i srpskih rana, kazu recenzenti, ali i djelo koje će sačuvati sjećanje srpskog naroda na strašna stradanja Srba u Sarajevu i istinu o tome prenijeti budućim generacijama.

Knjiga “Dosije Sarajevo” sadrži 7.428 imena srpskih ratnih žrtava u Sarajevu, kao i spisak imena njihovih egzekutora od kojih niko nije procesuiran, a autor knjige „Dosije Sarajevo“ Milivoje Ivanišević istakao je da rad na knjizi, kao i samo prikupljanje dokumenata trajao dug vremenski period, jer se građa knjige zasniva na autentičnim dokumentima koji zaslužuju izuzetnu pažnju.

U knjizi se autor najviše zadžao glavnim tačkama optužnice Radovanu Karadžiću, koje se odnose na granatiranje, ističući kako nije bilo blokade gradavanu, a ni etničkog čišćenja.

Ivanišević je dodao da je NATO počinio stravično granatiranje Sarajeva po srpskom dijelu, te da je po kvadratnom kilometru po srpskom dijelu palo više bombi nego tokom bombardovanja Jugoslavije. O knjizi je govorio i jerej Milorad Sredojević urednik Hrišćanske misli “Svečanik” iz Beograda, koja je i izdavač knjige. On ističe kako “Dosije Sarajevo” ima zadatak da bude svjedok vremena.

Dodaje Sredojević da se u knjizi nalazi 7.500 hiljada imena Srba, od male djevojčice Nataše Učur koja je imala samo sedam godina do bake koja je imala od 86 godina.

Ivanišević koji je dugogodišnji predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku do sada je napisao oko 40 knjiga, a Dervenćanima je poznat i kao autor knjige “Srpske žrtve Dervente”. O knjizi “Dosije Sarajevo” govorili su i akademici Slobodan Remetić i Sreto Tanasić, članovi ANURS-a.

TV K3