Samo u Bosni: Kradu zvučnu izolaciju sa autoputa da bi pokrili svinjce

Na nekoliko lijevčanskih dionica autoputa Gradiška – Banjaluka pokradeni su paneli zvučne izolacije, čime je ovaj infrastrukturni objekata oskrnavljen.

To se dešava duže vrijeme, a počelo je samo nekoliko mjeseci nakon otvaranja ove moderne saobraćajnice. Kasnije je krađa dobijala sve veće razmjere, a sadašnji prizori “očerupane” izolacije sa obje strane puta slikovito ilustruju odnos stanovništva obližnjih naselja prema ovom infrastrukturnom objektu.

Zvučni zid je najviše oštećen u Cerovljanima, Bereku, Jazovcu, Vilusima i Romanovcima, gdje nedostaju veće površine ove izolacije, piše Blic.

U Javnom preduzeću „Autoputevi RS“ potvrđeno je za Blic da se radi o krađi koju su oni, kažu, više puta prijavljivali policiji, ali loša praksa nije zaustavljena.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, smatra da se radi o apsolutnoj nedgovornosti pojedinaca koji nemaju obzira prema društvenoj imovini i zajedničkoj infrastrukturi, koja je svima neophodna.

"Ovo pokazuje da pojedinim meštanima iz lijevčanskih naselja pored autoputa Gradiška – Banjaluka ništa nije bitnije od lične koristi. To se mora istražiti, a kradljivci rigorozno kazniti. Njihova imena treba objelodaniti kako bi javnost saznala ko to i zbog čega radi. Neshvatljivo je da neko krade panele zvučne izolacije, ugrožava bezbjednost, stvara probleme stanovnicima u naseljima pored puta i pokazuje lošu moralnu stranu", kazao nam je Adžić rekavši da je neshvatljivo devastirati autoput u kojeg su uloženi milioni KM poreskih obveznika odnosno svih građana.

U Policijskoj upravi Gradiška kažu da prošle i ove godine nisu imali prijava o krađi panela zvučne izolacije na autoputu.

"Prije nekoliko godina, kada je u okolini Nove Topole ukradeno nekoliko panela, to je prijavljeno i mi smo istraživali, ali se ne sjećam ishoda jer je zaista bilo davno", kazao je Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Gradiška.

Putnici smatraju da je krađa panela neshvatljiva i da je jedinstven slučaj u regionu.

"Putujemo mnogim evropskim zemljama, posebno u regionu. Autoput Gradiška", Banjaluka i Gradiška – Doboj ne zaostaje za evropskim, a kvalitetniji je nego u Hrvatskoj i Srbiji. Međutim, da neko devastira zvučnu izolaciju ili bilo koju drugu imovinu na putu svugdje bi bio brzo otkriven i drastično kažnjen – smatraju sagovornici, koji često koriste autoput kroz RS.

Raspitujući se u navedenim selima ko i zbog čega krade zvučnu izolaciju, od osoba koje insistiraju na anonimnosti dobili smo zanimljive odgovore.

"Vandali kradu i žicu kojom je put ograđen, a najviše dijelove zvučnog zida. Oni time pokrivaju kokošinjce ili ograđuju torove za svinje i drugu stoku. Prave i klupe za sjedenje i koješta. To treba istražiti; smatramo da nije teško otkriti počinioce", kazali su nam sagovornici u Vilusima ispred seoske prodavnice, gdje često diskutuju o ovoj temi.

Osude stižu i sa područja laktaške opštine na čijem području takođe kradu zvučnu izolaciju s autoputa, ali ni ovdje nema konkretnog odgovora na pitanje ko to radi, iz kojih pobuda i šta je preduzeto protiv počinilaca. U laktaškoj lokalnoj upravi su, kao i u Gradišci, kategorični da kradljivce treba što prije otkriti, kazniti, a javnost o svemu detaljno informisati.

Veća sramota nego šteta

Boško Šipka iz Aleksandrovca smatra da je krađa na autoputu veća sramota nego šteta.

"Vjerovao sam da izvođači radova skidaju dio zvučnog zida u traganju za drugačijim građevinskim rješenjem. Nisam mogao povjerovati da je riječ o krađi, dok to od vas nisam saznao. Sramota, to je najkraći i najbolji odgovor", kaže Šipka.

 

Tagovi: