Zeleno svjetlo za podršku poljoprivedi, niže stope poreza na nepokretnosti

Skupština grada Derventa usvojila je na današnjoj sjednici program poljoprivrednih podsticaja za ovu godinu, kojim se u razvoj poljoprivrede i sela usmjerava 498.000 maraka, kao i odluku o stopama poreza na nepokretnosti koje su niže nego lani, a zeleno svjetlo dobio je i program sanacije i održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica, iako je pretrpio izmjene.

I ovo zasjedanje obilježile su brojne diskusije i neslaganje stranaka većine i partija opozicije o brojnim temama koje su se našle na dnevnom redu. Na početku zasjedanja, gradonačelnik Milorad Simić, sa dnevnog reda povukao je Prijedlog odluke o osnivanju Profesionalne vatrogasno – spasilačke jedinice, obrazlažući to potrebom za dodatnim zakonskim usaglašavanjem.

Kada se radi o planu korišćenja sredstava za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić kazao je da je predloženi dokument rezultat detaljnog usaglašavanja, te da se njime planira raspodjela oko 498.000 KM sredstava.

Poslije usvajanja ovog plana, predstoji donošenje pravilnika za raspodjelu poljoprivrednih podsticaja kroz pet oblasti – konstatovao je Pašalić, a ovaj dokument usvojen je bez rasprave.

Za razliku od ovog dokumenta, Prijedlog programa sanacije i održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica na području grada izazvao je veću pažnju odbornika, a na dokument je stiglo i 28 amandmana klubova odbornika SDS, DNS, PDP, te SPS i HS, od kojih je većina podržana, dok je dio prijedloga povučen poslije usaglašavanja sa nadležnim Odjeljenjem za stambeno – komunalne poslove. Jefimija Šerbić ispred ovog odjeljenja navela je da su sa predlagačima amandmana usaglašene i određene izmjene, jer se dio prijedloga odnosio na sanaciju privatnih puteva.

Ova tačka dnevnog reda proizvela je oštre tonove i na strani pozicije i opozicije, i to najviše zbog poziva na odgovornost prethodne vlasti u oblasti stambeno – komunalnih poslova.

Šef Kluba odbornika SDS-a Pero Đurić rekao je da je odluku o kategorizaciji puteva, koja datira iz 2011. godine, potrebno izmijeniti s obzirom da se stanje na terenu od tada promijenilo, dodavši da su putevi u prethodnom periodu nekvalitetno urađeni.

Više nećete moći raditi ono što ste radili u prethodnom periodu sa zajedničkom komunalnom potrošnjom i ovim programom – rekao je Đurić.

Gradonačelnik Milorad Simić je poručio da se u dostavljenim prijedlozima na program sanacije radi o populizmu, odbacivši navode o kriminalnim radnjama u prethodnom periodu.

U mom i radu mojih saradnika nema kriminala. I ne mogu se iz sredstava predviđenih za sanaciju puteva posipati privatne parcele i putevi – naglasio je Simić, dok je odbornik SNSD-a Darko Bećarević naveo da je prijedlog da se saniraju putevi koji ne postoje ili su privatni, „pokušaj namirivanja dugova skupštinske većine“.
Odbornik SDS-a Branko Katanić naveo je da se amandmanima na program sanacije nastoji obuhvatiti što više puteva kako bi raspodjela sredstava za ove namjene bila ravnomjerna.

Šef Kluba odbornika SP-a Slaven Gojković kazao je da se iznose paušalne ocjene i insinuira kriminal, istakavši da postoje organi koji su zaduženi za istražne radnje.

Podsjećam da je provođenje ovog programa, kao i Programa zajedničke komunalne potrošnje, bilo podložno dvjema revizijama Službe za reviziju javnog sektora RS, koje su dale pozitivne ocjene radu javne uprave i finansijskim izvještajima – kazao je Gojković dodajući da ovaj klub neće podržati program sanacije puteva za ovu godinu sa usaglašenim amandmanima.
Diskusija se povela i o Prijedlogu odluke o visini stope poreza na nepokretnosti za ovu godinu, gdje je zajednički stav odbornika bio da je potrebno povećati obuhvat vlasnika nepokretnosti koji će biti dio registra nepokretnosti, odnosno koji će plaćati porez, s obzirom da se radi o značajnim prihodima, te je usvojen zaključak kojim se od Poreske uprave RS traži da intenzivnije izdaje prekršajne naloge za neprijavljene nepokretnosti.

Na prijedlog gradonačelnika stopa poreza na nepokretnosti koju će građani plaćati tokom ove godine, uz zeleno svjetlo odbornika, smanjena je sa prvobitno predloženih 0,14 na 0,11 odsto, a za privredu sa 0,08 na 0,05 odsto. Klub odbornika DNS-a koji je amandmanom tražio smanjenje ovih stopa, poslije prijedloga gradonačelnika, povukao je predloženi amandman.

Odbornici su usvojili i Odluku o izdvajanju sredstava za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za ovu godinu. Na prijedlog odbornice PDP-a Sanje Dimitrić da se subvencijama obuhvate i privatne predškolske ustanove, gradonačelnik Milorad Simić pojasnio je da bi to bila i njegova želja, ali da takva mogućnost nije propisana zakonom.

Zeleno svjetlo Skupštine grada dobile su odluke o određivanju matičnih područja, o javnim priznanjima i odborničkoj legitimaciji, kao i o visini odborničkog dodatka i platama i drugim pravima gradskih funkcionera. S druge strane, burnu raspravu izazvala je predložena odluka o stavljanju van snage Odluke o utvrđivanju visine naknade za rad članova upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama i preduzećima, čime se ukidaju naknade za rad u ovim tijelima.

Šef Kluba odbornika SDS-a Pero Đurić rekao je da se radi o privremenoj odluci u svjetlu pandemije korona virusa, dok je šef Kluba odbornika SNSD-a Slavko Tomaš upozorio na posljedice donošenja ovakve odluke.

Iako su naknade i do sada bile mizerne, smatram da će ova odluka dovesti do toga da će se članovi UO i NO mahom povući sa ovih mjesta, čime će biti ugrožen rad javnih ustanova i preduzeća – kazao je Tomaš dodajući da se radi o pritisku na članove ovih tijela.
Odluka je, poslije duže rasprave, usvojena sa 15 glasova „za“, dok podršku većine nisu dobili izvještaji o izvršenju budžeta grada za prošlu i prvi kvartal ove godine.

Mile Strinić, ispred Odjeljenja za finansije, odgovarajući na pitanja šefa Kluba odbornika PDP-a Mirka Petrića, kazao je da grad nema uticaj na povećanje prihoda od indirektnih poreza, s obzirom da koeficijente za raspodjelu određuje Vlada, te da grad trenutno ima evidentirana tri kredita kod komercijalnih banaka koje otplaćuje „Komunalac“, te jedan kredit koji se odnosi na sredstva dobijena za oporavak od poplava od strane Ministarstva finansija RS.

Dodao je, odgovarajući na Petrićevo pitanje, da je lani raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju ulice pored parka „9. januar“, za šta su planirana sredstva u budžetu.

Suficit na kraju 2020. godine, koja je bila izuzetno teška s obzirom na pandemiju korona virusa, bio je 2,1 milion maraka – rekao je Strinić.
Govoreći o finansijskim procjenama koje se odnose na budžet u narednom periodu, u kontekstu nedavnog usvajanja nekoliko zakonskih propisa, odgovarajući na pitanje odbornika SNSD-a Siniše Jeftića, Strinić je kazao da se očekuje više od 400.000 KM manje sredstava u budžetu u drugom dijelu godine.

Skupština grada usvojila je i Izvještaj o radu Prvostepene stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanja djece i omladine sa smetnjama u razvoju za prošlu godinu, te Informaciju o ostvarivanju prava u skladu sa Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca, kao i Informaciju o radu nevladinih organizacija.

Skupština je većinom glasova usvojila i više rješenja o kadrovskim pitanjima u komisijama za izbor po javnim konkursima u Turističkoj organizaciji, Gerontološkom centru, Domu zdravlja i Centru za socijalni rad, te imenovala v.d. člana UO Centra za socijalni rad i donijela rješenje o raspisivanju konkursa za izbor člana UO ove ustanove.

Donesena je i odluka o objavljivanju oglasa za imenovanje jednog člana Gradske izborne komisije, te imenovanju Komisije za provođenje javnog nadmetanja. Usvojena je i odluka o standardima i kriterijumima za izbor i imenovanje članova Nadzornog odbora JP „Derventski list i Radio Derventa“, te raspisivanju konkursa i imenovanju komisije za izbor članova NO u ovom preduzeću. Usvojena je i Odluka o pristupanju sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju i izradi Akcionog plana za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena.

Rezimirajući današnje zasjedanje, predsjednik Skupštine grada Mirko Zemunović kazao je da se tokom sjednice najviše pažnje posvetilo Programu sanacije i održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica, ali i stavljanju van snage odluke o visini naknade članovima UO i NO.

– Mislim da je gradonačelnik konačno shvatio da mora da sarađuje sa skupštinskom većinom i mislim da je to nagovijestio na današnjoj sjednici, te da treba u narednom periodu da razgovaramo i usaglašavamo prijedloge, što do sad nije bio slučaj – istakao je Zemunović dodavši i da izvještaji o izvršenju budžeta grada za proteklu godinu i prvi kvartal tekuće godine nisu usvojeni, s obzirom na nedostatke koje su izložili odbornici.

Odbornik SNSD-a Siniša Jeftić kazao je da je sjednica u fokus stavila različite koncepte viđenja stvari pozicije i opozicije, ali da je svakako usvojeno nekoliko značajnih tačaka za budućnost Dervente.

– Pored puno diskusija, polemika i različitih koncepta viđenja stvari, treba izdvojiti da je usvojen određeni broj značajnih tačaka, kao što je plan korišćenja sredstava za podsticaj poljoprivedi. Radi se podsticajima koje naša lokalna zajednica izdvaja u kontinuitetu, a ove godine sredstva za te namjene su povećana i iznose oko pola miliona KM – dodao je on ističući da je usvajanje manjih stopa poreza na nepokretnosti podrška ljudima koji redovno izmiruju svoje obaveze.

– M,eđutim uočena je da više od 50 odsto ljudi u gradu i selu nisu prijavili svoju imovinu. Naravno, nije poenta u povećavanju stope i zaduživanju sugrađana koji redovno izmiruju svoje obaveze, nego je apel budućim poreskim obveznicima, koji nisu do sad prijavili svoje nepokretnosti, da to urade jer neće biti amnestirani za plaćanje poreza – rekao je Jeftić koji se osvrnuo i na otežano izvršenje budžeta za proteklu godinu, ali i činjenicu da je uprkos okolnostima ostvaren suficit od 2,1 milion maraka.

– Važno je naglasiti da će započeti projekti, uprkos otežanim okolnostima u prošloj godini, biti realizovani – kazao je Jeftić.