Zbog zloupotrebe javnih resursa i preuranjene kampanje: TI BIH podnio prijave Centralnoj izbornoj komisiji

Transparency international u BIH (TI BIH) započeo je monitoring predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini koji je pokazao da su brojni kandidati na predstojećim izborima već počeli otvoreno zloupotrebljavati javne resurse i funkcije za političku promociju, a neki su već krenuli i sa javnim oglašavanjem koje je zabranjeno van perioda zvanične izborne kampanje. U 69 lokalnih zajednica 74 terenska posmatrača TI BIH-a zabilježila su brojne slučajeve zloupotrebe javnih resursa i preuranjene kampanje zbog kojih je TI BIH  već prijavio nekoliko slučajeva  Centralnoj izbornoj komisiji BIH.

Jedan od skorijih primjera zloupotrebe javnih resursa desio se u Zvorniku gdje je Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala roditelje da se obrate u kancelariju stranke i preuzmu obrasce za sufinansiranje prevoza učenika koje plaća Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Lokalni odbor iz kojeg dolazi i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić na ovaj način stavio je javne resurse u službu stranačke promocije neposredno pred održavanje lokalnih izbora, dok se obrasci koji su javno dostupni na web stranici Ministarstva dijele u kancelariji stranke.

– Obavještavamo učenike i roditelje, povodom Javnog poziva FMROI, za sufinansiranje prevoza učenika Srednjih škola sa prostora grada Zvornika, za pomoć i potrebne obrasce mogu se obratiti u kancelariju SDA Zvornik, svakim radnim danom od 08 h do 15h. , stoji u facebook objavi SDA Zvornik.

TI BIH će o ovom i svim drugim zabilježenim slučajevima obavijestiti CIK BIH jer propisima koji regulišu izbornu kampanju i finansiranje stranaka nije dozvoljeno finansiranje stranaka od strane javnih institucija i preduzeća kao ni obećavanje bilo kakvog oblika koristi biračima u zamjenu za izbornu podršku. TI BiH podsjeća da javna sredstva i institucije nisu svojina političkih stranaka, te ih niko nema pravo zloupotrebljavati na ovaj način, ali manjkavosti i nedorečenost postojećih zakona i nepostupanje nadležnih institucija to i dalje omogućavaju.

Pored toga, povodom prvog dana nove školske godine više javnih funkcionera koji su i kandidati na predstojećim izborima, koristili su djecu za vlastitu promociji, a objavljene fotografije u medijima pokazuju da neki od njih nisu ni postupali po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije. TI BiH se zbog ove prakse obratio nadležnim institucijama da preispitaju da li su u pomenutim slučajevima narušena prava djece i prekršeni propisi koji se odnose na zabranu političkog djelovanja u školama.

Osim zloupotreba javnih resursa, političke stranke su počele i sa plaćenom promocijom i oglašavanjem, iako to Izborni zakon izričito zabranjuje u periodu od raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje (30 dana prije održavanja izbora). TI BIH je zbog toga podnio tri prijave CIK-u protiv SDS-a, SNSD-a i HDZ-a jer su ove stranke već krenule sa plaćenim oglašavanjem na bilbordima u više gradova. Bilbordi SDS-a i HDZ-a na kojima se čestita trideseta godišnjica stranke, kao i bilbordi SNSD-a sa porukom „Ne damo svetinje“ svakako se mogu smatrati nedozvoljenim oglašavanjem u ovom periodu,  jer je zakonom zabranjen bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje.

Takođe, primijećene su promocije pojedinih kandidata putem oglašavanja javnih institucija, intenziviranje javnih radova u predizbornom periodu,  zloupotreba resursa javnih preduzeća,  javnih medija, službenih automobila i helikoptera u stranačke svrhe. O ovakvim pojavama TI BIH će u naredna tri mjeseca redovno obavještavati javnost putem portala transparentno.ba, te će o svim eventualnim kršenjima propisa obavještavati nadležne institucije.

Transparentno.ba

Tagovi: