Vrući politički dani u Derventi, na pomolu novi razgovori

Opština Derventa je, nakon odluke Narodne skupštine, prošle sedmice postala najmlađi grad u Republici Srpskoj, a sudeći prema aktuelnim dešavanjima u toj lokalnoj zajednici se nastavlja turbulentan politički period jer je njen prvi čovjek Milorad Simić iz SNSD-a dok je skupštinsku većinu, uz pomoć „preletača“, formirala grupa okupljena oko SDS-a i PDP-a.

Iako je nakon objave rezultata lokalnih izbora, održanih u novembru 2020. godine, vlast bila u rukama stranaka okupljenih oko SNSD-a, skupštinska većina je na kraju prevagnula na stranu SDS-a i PDP-a jer su Mirko Zemunović, koji je mandat osvojio kao kandidat SP-a i Slavko Bojanić iz Ujedinjene Srpske, prešli u njihove redove.

Tako je formirana tijesna većina od 15 odbornika koju čine SDS, PDP, DNS, SPS i HS BiH iz koje već stižu najave da bi mogli tražiti i opoziv Simića jer, kako tvrde, ne želi da sarađuje sa njima.

Međutim, u Derventi u kojoj ima ukupno 29 odbornika, prema onome što se može čuti u lokalnim političkim kuloarima, nije još sve završeno jer SNSD, kao najjača politička partija, vodi određene razgovore, ali za sada nema više informacijama o tome.

To je indirektno potvrdio i sam Simić u posljednjim izjavama za regionalne medije, ali je i najavio da će naredne sedmice uputiti dopis, odnosno poziv za sastanak predsjednicima lokalnih stranačkih odbora koji imaju predstavnike u Skupštini.

Zemunović, koji je nakon prelaska na stranu SDS-a i PDP-a, izglasan za predsjednik lokalnog parlamenta, istakao je za portal MojaDerventa.info da će se potruditi da nađu zajednički jezik sa načelnikom. Dodao je da ne vjeruje da će do sastanka doći prije sjednice lokalne Skupštine koja je zakazana za prekosutra, već da bi to moglo biti u idućim danima.

Na dnevnom redu druge sjednice Skupštine u ovom sazivu je deset tačaka. To su, između ostalog, prijedlozi odluka o delegiranju odbornika Skupštine koji će u svojstvu službenog lica prisustvovati zaključenju braka, raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Javne ustanove Gerontološki centar, Turističke organizacije te prijedlog rješenja o razrješenju člana Opštinske izborne komisije.

Na dosadašnjim zasjedanjima nije izabran zamjenik načelnika opštine niti je produžen mandat načelnicima odjeljenja u lokalnoj upravi do izbora novih. U Derventi još nije usvojen ni budžet za ovu godinu, iako je nacrt tog dokumenta usvojen još početkom oktobra prošle godine.

MojaDerventa.info

Tagovi: