Vlada Srpske krši Zakon o podsticajima

Vlada Republike Srpske nije donijela neophodne podzakonske akte za sprovođenje Zakona o podsticajima u privredi RS iako je Narodna skupština RS zakonski obavezala da to uradi do 1. oktobra.

Naime Zakon o podsticajima u privredi Republike Srpske stupio je na snagu 1. jula ove godine i njime je obavezana Vlada da u roku od tri mjeseca donese dva, a ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević jedan podzakonski akt, kako bi mogla početi primjena zakona.

Vlada je trebalo da donese Uredbu o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja i Uredbu o registru podsticaja u Republici Srpskoj, dok je Petričević trebalo da donese Pravilnik o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika.

Međutim, donesena je samo Uredba o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja i to nakon što su probijeni zakonski rokovi, 3. oktobra, a u „Službenom glasniku RS“ je objavljena 15. oktobra.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS su naveli da su u saradnji sa Poreskom upravom RS izradili Prijedlog pravilnika o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika.

„U novembru su obavljene javne konsultacije i traženi prijedlozi i sugestije na isti, između ostalih i od strane Privredne komore, Unije udruženja poslodavaca, Saveza sindikata i Konfederacije sindikata. Ministarstvo je dostavljene prijedloge i sugestije analiziralo i ugradilo u odredbe Pravilnika u cilju pojednostavljenja postupka podnošenja zahtjeva i ostvarivanja prava na podsticaj“, ističu u Ministarstvu.

Pravdaju se da Republički sekretarijat za zakonodavstvo tek sad provjerava usaglašenost Pravilnika sa drugim aktima nakon čega će ministar donijeti Pravilnik, koji će javnosti biti dostupan u toku ovog mjeseca.

„Napominjemo da će privredni subjekti od 1. januara 2020. godine podnositi zahtjeve za podsticaj za povećanje plate radnika“, navode u Ministarstvu ignorišući pitanje zašto podzakonski akti nisu doneseni u zakonskom roku.

Što se tiče Uredbe o registru podsticaja u RS, za nju navode da je završena i da će biti upućena na iduću sjednicu Vlade Republike Srpske.

Podsjećamo, Zakon o podsticajima u privredi Republike Srpske donesen je kako bi se podstakao privredni ambijent i rast plata u Srpskoj i propisuje da će firme koje povećaju plate radnicima imati pravo na podsticaj, odnosno povrat do 70 odsto od plaćenih doprinosa na povećanje plate.