Uspješna godina iza KUDM “Bosiljak” iz Dervente

Kulturno-umjetničko društvo mladih “Bosiljak” iz Dervente lani je imalo veoma uspješnu godinu, a, osim brojnih nastupa u Republici Srpskoj i FBiH, učestvovalo je na festivalima u Belgiji, Francuskoj, Srbiji i Hrvatskoj.

Kulturno-umjetnički rukovodilac Društva Stana Nagradić ističe da su uspjeli i da postave nove koreografije “Urankom Đurđele Đurđilo” i “Sitno veze krajiška djevojka”.

Već imamo niz poziva za gostovanje u nekoliko država svijeta, a još nismo donijeli odluku gdje ćemo otići. Uvijek smo usmjereni najviše na svoje članove, njihovo vaspitanje, kulturno usmjeravanje, odgovornost i disciplinu, pa tek onda slijede sve ostale aktivnosti, što je u suštini naša glavna odlika”, kaže Nagradićeva.

“Bosiljak” je prošle godine učestvovao na 26. Svjetskom festivalu u Belgiji, u gradovima Izgemu, Brižu i Briselu, gdje je učestvovalo šest folklornih grupa sa pet kontinenata.

Zapažen nastup Društvo je imalo u Parizu.

Članovi Dječijeg ansambla učestvovali su na Republičkoj humanitarnoj organizaciji “S ljubavlju hrabrim srcima” pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović u Banskom dvoru u Banjaluci.

Nagradićeva je kao predstavnik KUD “Bosiljak” i CIOFF /International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts/ BiH učestvovala na Svjetskom kongresu CIOFF-a u Santjagu, glavnom gradu Čilea.

Održan je tradicionalni Inter-folk fest “Bosiljkovanje”, koji 23. godinu zaredom organizuje “Bosiljak”, a u programu su učestvovali pjevačka grupa, zatim dječiji, prvi i pripremni folklornog ansambla KUDM “Bosiljak”.

Pred mnogobrojnom publikom predstavili su se i gosti, članovi KUD-a “Nikola Tesla” iz Postojne, Slovenija, Zavičajni klub “Žeravac” iz Slavonskog Broda u Hrvatskoj, SKUD “Semberija” iz Bijeljine, RKUD “Proleter” iz Sarajeva i KUD “Srem” iz Jakova, Beograd.

Posebno obilježje ovog festivala jeste činjenica da je u posljednje 23 godine kroz `Bosiljkovanje` prošlo više od 200 ansambala sa više od 8.000 učesnika iz mnogih zemalja svijeta. To su brojke sa kojima malo ko može da se pohvali”, kaže Nagradićeva za Srnu.

Ona dodaje da je Derventa veoma bogat grad u svakom smislu, pa tako i u smislu podizanja kulturne svijesti.

Kada u jedan mali grad kroz dvije decenije dođe toliko kulturnih stvaralaca, koji su donijeli običaje svog naroda i svoje države, smatram da je to veliko bogatstvo”, dodaje Nagradićeva.

Društvo je uputilo inicijativu lokalnoj zajednici da se Derventski vašar i Koledavci kao najstariji, a danas živi događaji, upišu na reprezentativnu listu UNESKO-ve nematerijalne baštine.