Učenici iz Višegrada snimili filmove "Vilinski grad Višegrad" i "Zapis sa Drine"

Učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ iz Višegradu snimili su dva kratka filma uz pomoć mentora iz organizacije Genesis Project iz Banjaluke, a njihovim školama danas su donirani po laptop računar i HD kamera, kako bi učenici koji su obučeni da snime i edituju film, mogli to u budućnosti da rade u svojoj školi koristeći ovu opremu.

Učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ snimili su film "Vilinski grad Višegrad" koji možete da pogledate na You Tube kanalu Genesis Project-a na ovom LINKU. U svom filmu opisali su brojne legende Višegrada, ispričali priču o kuli Kraljevića Marka, istorijat čuvenog mosta i brojne druge zanimljivosti. Učenici Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ snimili su film "Zapis sa Drine" koji je takođe dostupan
na You Tube kanalu Genesis Project-a na ovom LINKU. Kroz ovaj zapis, u kratkim filmskim crticama opisali su ljepote i bogatstva Višegrada, ali su se i kratko osvrnuli na probleme poput otpada u rijeci Drini.

U snimanju filmova kojem su prethodile edukativne onlajn radionice o održivom iskorišćavanju vodenih resursa, očuvanju biodiverziteta i vrijednostima prirodnog i kulturnog nasljeđa, te radionice o snimanju kratkih filmova učestovalo je preko 40 učenika ova dvije škole.

Radionice su organizovali i vodili mentori iz Genesis Project-a, a sve aktivnosti su dio projekta „Kratka škola filma i snimanje dva kratka, edukativna filma za potrebe škola u Višegradu“ koji realizuje Genesis Project pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata (APCU) kroz „Projekat upravljanja vodama u
slivu rijeke Drine na Zapadnom Balkanu“.

Primopredaji opreme školama danas je, pored mentora iz Genesis Project-a, prisustvovao i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.