Otkriveno nakon saobraćajke: Šarović koristi službeni automobil i vozača, na šta nema pravo

Mirko Šarović, predsjednik SDS i bivši zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, prilikom nedavne saobraćajne nesreće kod Prijedora, koristio je službeni automobil i vozača Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, na šta nema pravo, tvrde izvori Srpskainfo.

Za tu informaciju se vjerovatno ne bi ni saznalo da se 12. avgusta nije dogodila saobraćajna nesreća na putu od Banjaluke prema Prijedoru, a u nesreći je učestvovao automobil u kome se nalazio Šarović, koji je putovao na predstavljanje kandidata SDS za gradonačelnika Prijedora.

Izvori Srpskainfo tvrde da je o kretanju Šarovića bila obaviještena i Policijska uprava Banjaluka, što je inače procedura kada je u pitanju kretanje štićenih ličnosti. Mada su prve informacije govorile da je automobil vlasništvo SDS, a da je vozač bio iz Direkcije, naši izvori tvrde da je uviđajem utvrđeno da je i automobil pripadao Direkciji.

U cilju provjere ovih informacija, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je inače zadužena za zaštitu ličnosti, još 17. avgusta pitali smo po kom osnovu su njihovo vozilo i vozač stavljeni na raspolaganju Šaroviću, te ko još od bivših funkcionera na nivou BiH u ovom trenutku ima bilo kakav vid zaštite od strane Direkcije. Do sada nikakav odgovor nismo dobili, iako smo u međuvremenu uputili urgenciju Direkciji, a nakon toga i telefonom pozvali direktora Direkcije Mirsada Vilića, koji je rekao da je upoznat sa našim pitanjima i da će se Direkcija „potruditi da dobijemo odgovore“.

Tako je ostalo nejasno da li predsjednik SDS i nakon saobraćajke koristi neki vid zaštite Direkcije. Prema nezvaničnim informacijama, Šarović nije jedini, jer su vozači dodijeljeni i nekima od bivših ministara, dok su pratnju dobili i neki od aktuelnih funkcionera na nivou BiH koji na to nemaju pravo prema važećim propisima.

Pitanja smo poslali i saradnicima Šarovića u SDS, ali takođe nismo dobili nikakav odgovor.

Izvor Srpskainfo iz policijskih struktura tvrdi da Šarović, koji od decembra 2019. više nije u Savjetu ministara BiH, nema pravo na službeni automobil Direkcije za koordinaciju i vozača, bez obzira što je sada šef Kluba poslanika SDS-PDP u Predstavničkom domu BiH.

– To pravo imaju samo bivši članovi Predsjedništva BiH i to šest mjeseci po isteku mandata – tvrdi naš sagovornik.

Podsjećamo, Šarović je početkom marta 2020. sličnim povodom dospio u medije, kada su pripadnici MUP Srpske na području Doboja oduzeli poseban uređaj za davanje svjetlosnih i zvučnih signala, takozvane “treptače”, sa automobila u kome se nalazio lider SDS. Tada je rečeno da je automobil bio u vlasništvu SDS, a da ga je vozio pripadnik Direkcije.

Da stvar bude zanimljivija, iz SDS žestoko kritikuju vlast u Republici Srpskoj zbog zloupotrebe javnih resursa u stranačke svrhe. Na ovu temu, u okviru izbornih zloupotreba, vodila se polemika i na posljednjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odgovarajući na optužbe SDS da koristi helikopter u svojstvu lidera SNSD, odgovorio je kontrapitanjem Šaroviću da li je ikada, kada je bio ministar, automobilom ministarstva otišao na skup stranke?

– Jesi pošten! Gdje nađe toliko poštenje. Ja ću i dalje da idem helikopterom. Naći ću način. Zakažem načelnika opštine, a poslije odem na miting. Smatram da imam pravo na to – poručio je Dodik.

(Srpskainfo)

Tagovi: