Podržimo domaće – Mesna industrija „hrani“ preko 840 radnika i mnogobrojne stočare

Portal CAPITAL odlučio je da podrži akciju „Kupujmo domaće“ koju je pokrenula Privredna komora Republike Srpske kako bi zajednički doprinijeli čuvanju radnih mjesta i poslovanju domaćih firmi, te oporavku ekonomije pogođene pandemijom virusa korona (COVID-19).

Serijalom tekstova predstavićemo prvo proizvode domaće prehrambene industrije, a kasnije proizvode i drugih sektora.

Što se tiče mesa i mesnih proizvoda u Srpskoj posluju „Mesna industrija Tulumović”, „Mesna industrija Trivas“, „Njam njam“, „Natura Vita“, „Paniflex“, „Vizion“, „Mesna industrija DIM – DIM“, „Perutnina Ptuj S“ i “ZP Komerc”.

Prema podacima iz finansijskih izvještaja za 2018. godinu navedene firme su zapošljavale prosječno 846 radnika („Mesna industrija Tulumović”  – 115, „Mesna industrija Trivas“  75, „Njam njam“ – 58, „Natura Vita“ – 87, „Vizion“ – 60, „Mesna industrija DIM – DIM“ – 75, „Perutnina Ptuj S“  – 218, “ZP Komerc” – 158)

Potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić rekao je da je mesna industrija veoma značajna grana u prerađivačkoj industriji i vezuje veliki broj proizvođača.

“Sama kampanja “Kupujmo domaće” podrazumijeva da se i sirovine, u ovom slučaju meso, kupuje od domaćih proizvođača, da se vrši otkup stoke i prerada mesa. U mesnoj industriji imamo nekoliko proizvođača koji su veoma značajni po kapacitetu proizvodnje, ne samo u Srpskoj, već i u BiH. Bilo bi veoma značajno da se daje podsticaj za otkup viškova od poljoprivrednih proizvođača i da se stvaraju zalihe za potrebe stanovništva u narednom periodu. Time se omogućava snabdijevanje tržišta, a istovremeno obezbijedila bi se poljoprivrednim proizvođačima svinja i goveda sigurnost u uzgoju”, kazao je Vidić.

Dodao je da je ranije bilo uvoza velikih količina mesa za preradu, ali je sigurno taj kvalitet slabiji u odnosu na domaće proizvode i eliminiacijom uvoza otvara se prostor za stvaranje konkurenstnosti na domaćem tržištu.

“Svaka država koja obezbijedi hranu za svoje stanovništvo imaće manje problema u nadolazećoj krizi”, istakao je Vidić.

“Mesna industrija Tulumović” Laktaši

“Mesna industrija Tulumović” iz Laktaša u različitim oblicima organizovanja posluje još od davne 1926. godine kada su otvorili mesnicu u Banjaluci.

Od svježeg mesa u ponudi imaju sve vrste „crvenog“ mesa: junetinu, teletinu, svinjetinu, prasetinu i jagnjetinu.

Od trajnih mesnih proizvoda nude milansku kobasicu, čajnu, kulen, buđolu/suvi svinjski vrat, pečenicu/suvu svinjsku, slaninu dimljenu i pancetu.

Polutrajni mesni proizvodi „Tulumović“ su: tirolska, vrat/dimljeni svinjski, hamburška/barena slanina, butkica/dimljena svinjska, koljenica/dimljena svinjska, kranjska kobasica, juneća blaga kobasica, juneća ljuta kobasica i srpska kobasica.

„Mesna industrija Trivas“ Prnjavor

„Mesna industrija Trivas“ iz Prnjavora postoji skoro dvije decenije i u svom asortimanu ima više od 60 različitih proizvoda u okviru trajnog, polutrajnog i konzerviranog programa.

Od kobasica „Tivas“ nudi: čajnu, kulen, sremsku kobasicu, izletničku kobasicu, sudžuk, peperku, biberku.

Što se tiče konzervirane hrane u ponudi imaju: mesni narezak, pileći narezak, goveđi narezak, pileće/kokošije paštete, jetrene paštete, juneće paštete, goveđi gulaš, svinjski gulaš, svinjski aprikaš, goveđi haše.

„Tivas“ nudi i različite suvomesnate proizvode i slanine.

„Njam njam“ Prnjavor

Proizvodnja delikatesa od mesa „Njam Njam“ je pokrenuta od strane porodice Živanić iz Gornjih Smrtića u opštini Prnjavor, a nude širok asortiman proizvoda od mesa, među kojima većinu od mesa peradi.

Sa oznakom „Njam Njam“ možete naći cijelo pile, batak sa karabatakom sa ili bez kosti, delikates batak i file, dimi, dimljena ili obična pileća krilca, dimljeni batak bez kosti, dimljeni batak s karabatakom, dimljeni ili obični file, pileće hrenovke, pileće jetrice, pileće pljeskavice, pileće mjeveno meso, pileći ćevap, pileći parizer, pileći želudac, prsa bez kožice.

„Njam Njam“ nudi i čajnu kobasicu, ćureću šunku, goveđu suvu pečenicu, goveđe suvo meso, goveđi domaći i premijum sudžuk, goveđi pršut, izletničku kobasicu, narodnu kobasicu, roštiljsku kobasicu blagu i pikant.

“ZP Komerc” Bijeljina

“ZP Komerc” iz Vršana kod Bijeljine je mesna industrija koja se bavi pripremom, sušenjem i skladištenjem različitih mesinih proizvoda.

U ponudi imaju delikates (slajsovani proizvodi), šunke, salame, barene kobasice, dimljene proizvode, slanine (pečene i suve), suve trajne proizvode i mast.

Dobar kvalitet proizvoda “ZP Komerc” potvrđuje se brojnim nagradama i priznanjima, od kojih i priznanje iz Brisela.

„Natura vita“ Teslić

Firma „Natura vita“ iz mjesta Blatnica u Tesliću ima tradiciju u proizvodnji od preko 14 godina.

U svom asortimanu pod imenom „Natura“ imaju salame, sušeno meso, paštete i vakum prozvode.

„PANI“ Pale

Od 1996. godine firma „Panifleks“ iz Pala pod brendom „PANI“ nudi mesne prerađevine i proizvode od mesa. Zaokružili su proizvodni ciklus, od vlastitog uzgoja svinja, preko klaonice, prerade, do maloprodajnih objekata.

Od suvih i dimljenih proizvoda „PANI“ nudi: pršut bez kosti, slatku pečenicu, svinjski vrat, svinjski but, šunku, svinjsku plećku, svinjske koljenice, svinjska rebra, svinjska špic rebra, svinjske kosti.

Od slanina imaju slaninu pančeta, delikatesnu slaninu, slaninu specijal, dimljenu slaninu, a od trajnih kobasica nude čajnu, PANI delikates, kulen sremski, sremsku kobasicu.

Tu su i kobasice za roštilj: Domaća kobasica, Domaća slaninska kobasica, Kranjska kobasica, Roštiljska kobasica, Srpska kobasica.

Salame: Pileci parizer, Pariska, Mortadela, Tirolska, Šunka u crijevu i Pizza šunka.

„Vizion“ Rogatica

„Vizion“ iz Rogatice je preduzeće za proizvodnju i preradu mesa, ima distribuciju i sopstvene maloprodajne objekte u Rogatici, Palama, Sokocu, Foči i Bijeljini. U sklopu preduzeća posluje i motel PARK.

Pored trajnih i polutrajnih mesnih proizvoda, planiraju proizvodnju konzerviranih mesnih proizvoda.

„Vizion“ u svom asortimanu ima slanine, pečenice, kobasice, različite vrste salama (mini tirolsku, pileći parizer, šunkaricu)

„Mesna industrija DIM – DIM“ Laktaši

Ova kompanija bavi se preradom i konzerviranjem mesa u mjestu Glamčani u opštini Laktaši.

Podatke o njihovim proizvodima nismo uspijeli da nađemo, te ih pozivamo da nam ih dostave, a mi ćemo ažurirati članak.

„Perutnina Ptuj S“ Srbac

„Perutnina Ptuj S“ Srbac posluje u sklopu slovenačke „Perutnine Ptuj“ i navode da se od ostalih evropskih proizvođača razlikuju, prije svega, po malim farmama raspršenima širom BiH i kontrolisanom uzgoju u zatvorenim peradarnicima.

Od pilećih proizvoda „Natur“ nude: PP pile, Domaće pile, Pileći batak sa karabatakom, Pileći batak, pileći karabatak, pileća prsa bez kože, pileći file, pileći karabatak bez kosti i kože, pileća krila bez vrhova, pileću jetru sa srcem.

Imaju grupe proizvoda i pod nazivom „Gurman“ gdje nude pileće mljeveno meso, „Piknik“ – pileći ćevapčići, pileća pljeskavica, extra grill kobasica, ljuta extra grill kobasica i grill kobasica.

U grupi proizvoda PP su: pileća mortadela, extra posebna salama, pileća posebna salama, pureća posebna, pileća hrenovka Extra, pileća hrenovka bez ovitka, pileća mesna pašteta i kokošija pašteta.

Tu su i proizvodi „Poli“: Poli pileća posebna salama, Poli hammy šunka, Poli maxi, Poli hrenovka, Poli mini hrenovka, Poli sa sirom, Poli light, Poli Cocktail

U okviru frupe „Slim i fit“ imaju pileća prsa u ovitku, pureću šunku, dimljena pileća prsa i pileća prsa sa biberom.

Ako poznajete još neke od proizvođača mesa i mesnih proizvoda javite nam, a mi ćemo listu ažurirati kako bi domaći proizvodi bili što poznatiji i dostupniji što većem broju stanovnika Srpske.

Tekstove o domaćim proizvodima objavljivaćemo na portalu CAPITAL u rubrici „Uspješan biznis“ gdje smo već promovisali domaće kompanije.

„Kupujmo domaće“!

Tagovi: